Poštanska marka za 300. obljetnicu rođenja Marije Terezije

Poštanska marka za 300. obljetnicu rođenja Marije Terezije

Hrvatska pošta u suradnji s poštama Slovenije, Austrije, Mađarske i Ukrajine pustit će u optjecaj 13. svibnja prigodni poštanski blok 300. obljetnica rođenja Marije Terezije. Motiv ovog izdanja je portret Marije Terezije, a koji se nalazi u Heeresgeschichtisches Museum/Militärhistorisches Institutu u Beču. Autorica dizajna prigodnog bloka je Svetlana Milijašavič, dizajnerica iz Slovenije. Prigodni poštanski blok čini jedna marka, a naklada iznosi 40.000 blokova. Nominalna vrijednost marke je 15 kuna, a Hrvatska pošta izdat će i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Ovaj prigodni poštanski blok, kao i sva izdanja poštanskih maraka, može se kupiti u internetskom dućanu Hrvatske pošte www.epostshop.hr.

Marija Terezija, ugarska, češka i hrvatska kraljica te austrijska nadvojvotkinja od 1740. do 1780., koja je kao supruga rimsko-njemačkog cara Franje I. Lotarinškog nosila i titulu carice, jedina je žena koja je vladala Habsburškom Monarhijom. Njezini nekadašnji narodi i danas je pamet kao mudru i prosvijećenu vladaricu, veliku državnicu i reformatoricu. Rodila se u Beču 13. svibnja 1717. godine. Još prije njezina rođenja car i kralj Karlo VI., kao zadnji muški potomak dinastije Habsburg, omogućio je svojoj kćeri nasljedstvo krune za koje se, međutim, morala izboriti u Ratu za austrijsku baštinu (1740. – 1748.). Marija Terezija učvrstila je vlast u svojim zemljama, iako je carsku titulu morala prepustiti suprugu. Težeći modernizaciji, poduzela je reforme uprave, sudstva, gospodarstva, školstva, vojske, ukinula torturu i progon vještica i poboljšala položaj kmetova.

Marija Terezija 1745. obnovila je županijski sustav u Slavoniji potvrdivši njezinu povezanost s Hrvatskom, a osnutkom Severinske županije 176. Hrvatskoj je nakon tri stoljeća opet pripojena Rijeka. Od 1767. do 1779. djelovalo je i Hrvatsko kraljevsko vijeće, čime je smanjena ovisnost Hrvatske o Ugarskoj. Odlukom Marije Terezije 1756. osnovan je Bjelovar, a 1778. Gorski kotar. Marija Terezija umrla je 29. studenog 1780. u Beču. Imala je 11 kćeri, od kojih je najpoznatija francuska kraljica Marija Antoaneta i pet sinova, među kojima dvojicu svojih nasljednika, Josipa II. I Leopolda II. Tragovi njezine vladavine vidljivi su i danas diljem srednje Europe.

Žig prvog dana bit će u uporabi 13. i 15. svibnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni