Poštanska marka za 215 godina djelovanja Kliničke bolnice “Sveti Duh”

Poštanska marka za 215 godina djelovanja Kliničke bolnice “Sveti Duh”

Najstarija bolnica u Republici Hrvatskoj kontinuiranim radom i predanošću prerasta od lokalne i nacionalne razine do svjetski prepoznate i priznate suvremene medicinske institucije

Hrvatska pošta je danas, 23. prosinca u optjecaj pustila poštansku marku u povodu 215 godina Kliničke bolnice „Sveti Duh“ u Zagrebu. Autorica prigodnog izdanja je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba. Motiv poštanske marke nominalne vrijednosti 3,10 kuna je pročelje zgrade Kliničke bolnice „Sveti Duh“. Naklada izdanja iznosi 100 000 primjeraka, a marka je izdana u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Porukom biskupa Maksimilijana Vrhovca prilikom osnutka Zakladne bolnice 1804. godine oduvijek se postavlja čovjeka i njegovo dostojanstvo na prvo mjesto bez obzira na stalež, vjeru, spol i nacionalnost. Baštineći dugu tradiciju, obilježavanje 215. obljetnice Kliničke bolnice „Sveti Duh“ pokazuje kontinuitet obavljanja zdravstvene djelatnosti te Bolnica ostaje jedna od najvažnijih ustanova zaštite zdravlja građana u Hrvatskoj.

Kao najstarija bolnica u Republici Hrvatskoj, Klinička bolnica „Sveti Duh“ kontinuiranim radom i predanošću prerasta od lokalne i nacionalne razine do svjetski prepoznate i priznate suvremene medicinske institucije. Tomu svjedoči osnivanje jedinoga kliničkog suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj, pri Klinici za očne bolesti.

Od davne 1812. godine, kada ustanova postaje prva medicinska nastavna baza u Hrvatskoj, zatim sredine i kraja 20. stoljeća, kada se u Bolnici obavlja prva operacija katarakte, ovariektomije i laparoskopske kolecistektomije, Klinička bolnica „Sveti Duh“ bila je i ostala predvodnik u primjeni novih znanja i modernih tehnologija kojima je cilj pomoći ljudima. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni