Poštanska marka za 215 godina djelovanja Kliničke bolnice “Sveti Duh”

Poštanska marka za 215 godina djelovanja Kliničke bolnice “Sveti Duh”

Najstarija bolnica u Republici Hrvatskoj kontinuiranim radom i predanošću prerasta od lokalne i nacionalne razine do svjetski prepoznate i priznate suvremene medicinske institucije

Hrvatska pošta je danas, 23. prosinca u optjecaj pustila poštansku marku u povodu 215 godina Kliničke bolnice „Sveti Duh“ u Zagrebu. Autorica prigodnog izdanja je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba. Motiv poštanske marke nominalne vrijednosti 3,10 kuna je pročelje zgrade Kliničke bolnice „Sveti Duh“. Naklada izdanja iznosi 100 000 primjeraka, a marka je izdana u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Porukom biskupa Maksimilijana Vrhovca prilikom osnutka Zakladne bolnice 1804. godine oduvijek se postavlja čovjeka i njegovo dostojanstvo na prvo mjesto bez obzira na stalež, vjeru, spol i nacionalnost. Baštineći dugu tradiciju, obilježavanje 215. obljetnice Kliničke bolnice „Sveti Duh“ pokazuje kontinuitet obavljanja zdravstvene djelatnosti te Bolnica ostaje jedna od najvažnijih ustanova zaštite zdravlja građana u Hrvatskoj.

Kao najstarija bolnica u Republici Hrvatskoj, Klinička bolnica „Sveti Duh“ kontinuiranim radom i predanošću prerasta od lokalne i nacionalne razine do svjetski prepoznate i priznate suvremene medicinske institucije. Tomu svjedoči osnivanje jedinoga kliničkog suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj, pri Klinici za očne bolesti.

Od davne 1812. godine, kada ustanova postaje prva medicinska nastavna baza u Hrvatskoj, zatim sredine i kraja 20. stoljeća, kada se u Bolnici obavlja prva operacija katarakte, ovariektomije i laparoskopske kolecistektomije, Klinička bolnica „Sveti Duh“ bila je i ostala predvodnik u primjeni novih znanja i modernih tehnologija kojima je cilj pomoći ljudima. (ZG-magazin)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t