Posljednji pozdrav Tomažu Panduru

Posljednji pozdrav Tomažu Panduru

Tomaž Pandur umro je u utorak, 12. travnja, u Skoplju od srčanog udara. Preminuo je tijekom probe kazališne predstave “Kralj Lear” Makedonskog narodnog teatra. Vijest je prva objavila makedonska televizija Telma, a pozvali su se na izvore iz kazališta.

Slovenski redatelj rođen je u Mariboru 1963.,a režiju je diplomirao 1988. u Ljubljani na Akademiji za gledališče, radio, film i televiziju. Prvi važniji angažman dobio je 1989. godine kada je postao umjetnički ravnatelj kazališta u Mariboru. pandur je bio jedan od najcjenjenijih suvremenih slovenskih redatelja. Svoje kazališno ime je izgradio na adaptacijama klasičnih predstava poput “Božanstvene komedije”, “Carmen”, “Fausta” i “Hamleta”. Njegovo uprizorenje “Šeherzade” 1988. bilo je izniman hit i velika senzacija.

U godinama ravnanja dramom u Slovenskom narodnom gledališču u Mriboru, ugostio je mnoge istaknute kazalištne redatelje, između ostalih, Paola Magellija, Damira Zlatara Freya i Janusza Kica.

Hrvatska ga javnost osobito pamti po predstavama “Michelangelo”, “Rat i mir”, “Caligula” i “Medeja”. Bio je uvijek rado viđen gost u Hrvatskoj. Kazališna struka se slaže da se Pandurova kazališna poetika temelji na snažnim vizalnim elementima. Posljednjih je godina u Madridu vodio svoju kazališnu skupinu “Pandur Theaters”.

Intendantica HNK-a Zagreb Dubravka Vrgoč smrt Tomaža Pandura je nazvala velikim gubitkom za europski teatar.

“Kultni redatelj koji je još krajem 80-ih godina pomicao kazališne granice uspijevao je svojim autentičnim kazališnim govorom učniti teatar važnim mjestom u kojem su umjetnici izravno ulazili u dijalog s vremenom u kojem su živjeli. Uvijek je pokazivao čudesan talent i snagu da svijet transformira u teatarske prizore koji zavodljivošću svojih slika čine taj isti svijet podnošljivijim”, kazala je Vrgoč za Hinu.

“Tisuće gledatelja u različitim sredinama i na različitim kontinentima divili su se njegovim kazališnim pustolovinama u kojima nisu postojale zapreke i gdje je jedino mašta diktirala smjerove kretanja. Za Tomaža Pandura između teatra i života nije postojala granica o čemu svjedoči i njegova prerana smrt na kazališnim daskama”, dodala je Vrgoč.

Tomaž Pandur je živio u New Yorku do 1990., a u skorije vrijeme u Madridu. Napustio nas je iznenda, dramski tragično, na kazališnim daskama koje život znače. Velik gubitak za sve nas, a posebno za ljubitelje kazališne umjetnosti.

(ZG magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni