Posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića bit će održan u utorak na splitskoj rivi

Posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića bit će održan u utorak na splitskoj rivi

Karijeru je počeo daleke 1963. godine kao pjevač i klavijaturist splitske grupe Batali, no prvi uspjeh doživio je na Splitskom festivalu 1974. kada je osvojio prvu nagradu publike sa skladbom Ča će mi Copacabana

Velikan hrvatske popularne glazbe Oliver Dragojević umro je u nedjelju, 29. srpnja u splitskoj bolnici u 71. godini života. Čovjek koji nam je osvajao srca svojim Galebom, Malinkonijom, Skalinadom…, izgubio je bitku od teške bolesti, s kojom se proteklu godinu dana strpljivo i u tišini nosio. Životnu bitku Oliver je izgubio u nedjelju u 5 sati na Odjelu onkologije KBC Split, potvrđeno je Hini iz kruga obitelji.

Dragojević je imao imao je tumor na plućima te je posljednjih dana bio u teškom stanju. Iza njega ostala su 23 studijska albuma, brojne kompilacije, nagrade struke i publike, te koncerti u najpoznatijim svjetskim dvoranama kao što su njujorški Carnegie Hall, londonski Royal Albert Hall, pariška Olympia, Opera House u Sydneyu…

Oliver Dragojević rođen je u Veloj Luci na Korčuli 7. prosinca 1947. godine. Ondje je proveo djetinjstvo, a u Splitu je pohađao glazbenu školu. Karijeru je počeo daleke 1963. godine kao pjevač i klavijaturist splitske grupe Batali, no prvi uspjeh doživio je na Splitskom festivalu 1974. kada je osvojio prvu nagradu publike sa skladbom Ča će mi Copacabana.

Iduće godine na Splitu nastupa sa šansonom Galeb i ja, skladbom Zdenka Runjića, koja postaje njegov zaštitni znak i početak višegodišnje plodonosne suradnje najnakladnijeg i najnagrađivanijeg autorsko-izvođačkog dvojca na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Zaredali su hitovi kao što su Skalinada, Malinkonija, Oprosti mi, pape, Vjeruj u ljubav, Piva klapa ispo’ volta, Nadalina (poznati duet s Borisom Dvornikom), Karoca itd., koji su danas evergreeni hrvatske zabavne glazbe.

Dragojević je nastavio s uspjesima i u samostalnoj Hrvatskoj, gdje je postao laureatom prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin, koja je prošla u znaku njegove izvedbe Cesarice, autora Zlatana Stipišića Gibonnija. Dobitnik je ukupno osam Porina i odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Od splitske publike Oliver se oprostio nastupom u Hrvatskom narodnom kazalištu u listopadu prošle godine, na kocertu naslovljenom po jednoj od njegovih pjesama Vjeruj u ljubav u organizaciji Županijske lige za borbu protiv raka, bolesti od koje je i sam obolio.

Posljednji ispraćaj Olivera održat će se u uskom krugu obitelji i prijatelja. Ispraćaj će biti jedan dan, a pogreb idući. Posljednji ispraćaj jednog od najvećih hrvatskih glazbenika održat će se u utorak na splitskoj Rivi, a pogreb će biti na Korčuli, u pjevačevoj rodnoj Vela Luci u srijedu.

Za organizaciju ispraćaja zadužen je grad Split, a na dan kada je glazbenik preminuo, isto popodne, u tijeku su bili organizacijski sastanci koje vodi direktor Splitskog festivala, Tomislav Mrduljaš. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara dao je nalog Jadroliniji za katamaran i naručio je posebno vozilo koje će lijes s Oliverom provesti od crkve sv. Frane na Rivi do Lučke kapetanije. Na posljednji počinak, katamaranom će Olivera ispratiti članovi obitelji i grupa Dupini s kojima je godinama surađivao. Iako još nije poznata točna satnica pogreba, on će biti održan u srijedu u Veloj Luci u uskom krugu obitelji i prijatelja. Istog dana, u HNK Split biti će održana komemoracija za glazbenika, donosi Hina. (Hina / ZG-magazin)