Posljednje putovanje “Liburnije” – broda s “dušom”

Posljednje putovanje “Liburnije” – broda s “dušom”

Osim što je na neki način predstavljao simbol dužobalne linije, dao je i velik doprinos u Domovinskom ratu povezujući odsječeni Dubrovnik s ostatkom zemlje te predvodeći konvoj »Libertas«

Nakon pola stoljeća službe, motorni brod Liburnija danas je isplovio iz malog Lošinja na svoje posljednje putovanje prema turskoj luci Aliaga u blizini Izmira, gdje se nalazi rezalište u kojem će završiti svoj životni vijek. Predsjednik uprave Jadrolinije Alan Klanac novinarima je prošli tjedan potvrdio kako je Liburnija prodana za 450 tisuća dolara turskoj brodarskoj kompaniji, koja djeluje u konzorciju sa brodogradilištem u kojem će biti razrezana.

U Jadroliniji su još prije desetak godina namijenili ovakvu sudbinu jednom od najstarijih brodova flote. No njegova je prodaja odgađana uglavnom zbog potrebe održavanja dužobalne linije Rijeka – Dubrovnik, na kojoj je upravo Liburnija prva počela voziti i nastavila dugo godina ploviti.

Inače, Liburnija – »brod s dušom« – ima velik simbolični značaj za domaću brodarsku tvrtku. Bila je od prvog dana u floti Jadrolinije, a premda nije najstariji brod u njihovoj floti, jedan je od najvećih koji su preostali.

Brod dugačak 89 metara sagrađen je u Nizozemskoj 1965. godine i bio je preuzet upravo uoči Uskrsa. Građen je za dvije namjene: liniju Zadar – Ankona te krstarenja. Za vrijeme ljeta najprije je povezivala dvije obale Jadrana, potom plovila u dužobalnoj liniji od Rijeke do Dubrovnika nastavljajući do grčkog Krfa i Igumenice. Prije i poslije ljetne sezone Liburnija se koristila za krstarenje istočnim i zapadnim Sredozemljem. Riječ je o brodu koji je dugo godina, prije kupovine Marka Pola bio perjanica Jadrolinijine flote. Osim što je na neki način predstavljao simbol dužobalne linije, dao je i velik doprinos u Domovinskom ratu povezujući odsječeni Dubrovnik s ostatkom zemlje te predvodeći konvoj »Libertas«. Bio je to brod koji se s veseljem iščekivao u hrvatskim lukama.

Karakteristike broda:

"Liburnija" na vezu u Rijeci
“Liburnija” na vezu u Rijeci

Dužina: 89,33 m

Širina: 16,22 m

Visina: 5,35 m

Gaz: 4,22m

Brzina: 15 čvorova

GT: 3910

NT: 1466

Rampa:

Max. visina: 3,80 m

Max. širina: 2,90 m

Kapacitet putnika: 671 osoba

Kapacitet vozila: 93 automobila

Brod Liburnija ima 73 kabine s ukupno 182 kreveta.

Sadržaji broda: restoran (192 mjesta), avio bar (50 mjesta), bar (44 mjesta) i salon (91 mjesto).

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni