Posljednja predstava u Stankovićevu kazalištu, prva žena u svemiru

Posljednja predstava u Stankovićevu kazalištu, prva žena u svemiru

Sovjetska kozmonautkinja Valentina Terješkova; tijekom gotovo tridesetodnevnoga leta 48 puta je okružila zemlju i preletjela oko 2 milijuna kilometara

Dogodilo se na današnji dan, 16. lipnja:

1834. – Održana posljednja predstava u Stankovićevu kazalištu. Godine 1934. Zagreb je dobio novo tzv. Stankovićevo kazalište, na uglu Markova trga i tadašnje Gospodske ulice (Ćirilometodska), prozvano po vlasniku trgovcu Kristoforu Stankoviću. Zanimljivo je da je Stanković darovao kazalište gradu, zahvaljujući dobitku na bečkoj lutriji pa su Zagrepčani često govorili da je Zagreba kazalište dobio »na lutriji«.

U tom je kazalištu izvedena prva hrvatska opera Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog i prva hrvatska povijesna tragedija Juran i Sofija. U zgradi nekadašnjega kazališta danas se nalazi zagrebačka Gradska skupština.

1944. – Na prijedlog britanskog premijera Winstona Churchilla, Ivan Šubašić sastavlja novu vladu i odlazi u Jugoslaviju dogovoriti se s predstavnicima Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije i maršalom Josipom Brozom Titom o formiranju zajedničke vlade. Šubašić je na Visu 16. lipnja 1944. s Titom potpisao Viški sporazum te je za formiranja tzv. privremene vlade Demokratske Federativne Jugoslavije 1945. u Beogradu postao ministar vanjskih poslova. Tito je sa Šubašićem potpisao dva sporazuma koji su omogućili suradnju Titova partizanskog pokreta i kraljevske vlade.

Valentina_Terjeskova_uniforma
Valentina Terješkova (1969)

1963. – Svemirskim brodom Vostok 6 u svemir je poletjela prva žena; sovjetska kozmonautkinja Valentina Terješkova; tijekom gotovo tridesetodnevnoga leta 48 puta je okružila zemlju i preletjela oko 2 milijuna kilometara.

1972. – Bivši agenti CIA-e i FBI-ja, tada suradnici Odbora za reizbor američkog predsjednika Nixona, provalili su u sjedište biračkoga odbora Demokratske stranke u zgradi Watergate kako bi namjestili uređaje za snimanje i prisluškivanje, no pritom su zatečeni; slučaju isprva nije posvećena veća pozornost, a 1973. – godine Istražni odbor otkrio je nedvojbenu vezu afere s predsjenikom Nixonom, koji je zato ranije podnio ostavku.

1977. – U Alexandriji, u državi Virdžiniji, umro glasoviti fizičar i raketni inženjer Wernher von Braun (rođen 23. ožujka 1912.); napravio je prvu automatski kontroliranu raketu na tekuće gorivo; ima ključnu ulogu u razvoju nacističkog »osvetničkog oružja« (raketa V2). Nakon 1945. godine u SAD-u radio je za NASA-u. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni