Poskupljuje sve lošija usluga

Poskupljuje sve lošija usluga

Mali spremnici za papir kakvi su postavljeni pred stambene zgrade prečesto su tamo samo zbog »kozmetike«. Neka se vidi da Zagreb i Zagrepčani odvajaju otpad, a spremnici napunjeni ubrzo nakon odvoza. Rješenje? Ponovno »ekološko« – trpaj u auto i vozi do većeg spremnika…

Prizori na koje svakodnevno nailazimo, pa tako i na onaj današnji u parku u Radničkom dolu, govore da je sutrašnji prosvjed protiv poskupljenja odvoza smeća itekako opravdan.

Prenatrpani spremnici za mješoviti komunalni otpad, kartonska ambalaža koja se rastvara na kiši, drvene i plastične kašete odbačene na cesti pored spremnika… Otužna je to slika grada koji bi htio biti europska metropola.

Zbog nje se stvarno nameće pitanje čime se može opravdati najavljeno poskupljenje ionako visoke naknade za odvoz komunalnog otpada. Ovako niska razina usluge to ni približno ne zaslužuje, što dokazuje i primjer kada smo prije nekoliko dana pokušali odložiti tekstil u za to predviđeni spremnik. Trebalo je obići gotovo cijeli kvart ne bi li se pronašao barem jedan u kojeg stane još malo islužene robe. I u tom je slučaju trošak vremena, živaca, goriva prebačen na (savjesnog) krajnjeg korisnika – građanina koji želi reciklirati.

Uz to, mali spremnici za papir kakvi su postavljeni pred stambene zgrade prečesto ondje stoje samo zbog »kozmetičke« svrhe. Neka se eto vidi da Zagreb i Zagrepčani odvajaju otpad, a spremnici napunjeni valjda već istog ili drugoga dana nakon odvoza. Na idući treba čekati dva tjedna. Rješenje? Ponovno »ekološko« – trpaj u automobil i vozi do većeg spremnika ili u reciklažno dvorište. Žalosno je da nam planiraju nagurati još tih spremnika pred uzlaze, premda već i postojeći zauzimaju potencijalna parkirna mjesta kojih je sve manje. Neki stručnjaci mišljenja su da to uopće nije dobro rješenje: https://zg-magazin.com.hr/naknada-za-odvoz-otpada-uopce-ne-bi-morala-poskupjeti/.

A što je s odlaganjem otpadne obuće uz spremnike za tekstil? Takvo humano rješenje već primjenjuju gradovi s osjetno manjim budžetom od Zagreba. Situacija na terenu govori da je to usluga koju građani trebaju. No kad smo se po tom pitanju obratili u Čistoću, kazali su nam da to »nije u planu« (Više na: https://zg-magazin.com.hr/zagrebu-ne-trebaju-spremnici-za-prikupljanje-odbacene-obuce/). I opet, ako pojedinac hoće propisno postupati, mora to činiti o svom trošku. ili drugim riječima: sjedaj u auto i vozi par iznošenih cipela do najbližeg reciklažnog dvorišta.

Ipak, moramo biti pošteni i spomenuti da lošem dojmu koji ostavlja nadležno gradsko komunalno poduzeće doprinose i sami sugrađani. Točnije, oni nesavjesni. Ponovno se vraćamo na primjer iz Radničkog dola. Pa zar je način da se smeće nabaca baš na izlazu iz parka? To se tak ne dela! Zagreb s takvima nigdar ne bu postal prava metropola!

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni