Poskupilo slanje pisama, pojeftinilo slanje težih i preporučenih pošiljaka

Poskupilo slanje pisama, pojeftinilo slanje težih i preporučenih pošiljaka

Slanje pisama mase od 250 do 500 g jeftinije je za 8 kuna. Istovremeno je slanje pisama mase do 50 g skuplje za 1 kn, a pisama mase od 50 do 100 g skuplje za 0,80 kuna

Hrvatska pošta uvela je 1. ožujka 2019. novi cjenik poštanskih usluga u međunarodnom prometu. U HP-u ističu da je posebni naglasak stavljen na snižavanje cijena međunarodnih pismovnih pošiljaka mase od 500 g do 2000 g. Ove su pošiljke trenutačno najkorišteniji način slanja robe kupljene u internetskim trgovinama u svijetu, a Hrvatska pošta ovime želi dati svoj doprinos poticanju izvoza i rastu internetske trgovine u RH.

Cjenik je dodatno pojednostavnjen i ukinute su tri zone slanja (Europa, Sjeverna i Južna Amerika, Ostatak svijeta), te se slanje pismovnih pošiljaka naplaćuje prema jedinstvenoj cijeni.

Slanje pisama, kao najčešće korištene usluge, jeftinije je za sva pisma mase veće od 250 g. Konkretno, slanje pisama mase od 250 do 500 g pojeftinilo je za 8 kuna, slanje pisama mase od 500 do 1000 g jeftinije je za 19, a pisama mase od 1 do 2 kg za 26 kuna. Istovremeno je slanje pisama mase do 50 g skuplje za 1 kunu, a pisama mase od 50 do 100 g poskupilo je za 0,80 kuna. Cijena slanja pisama mase od 100 do 250 g ostala je nepromijenjena.

Zbog novog izračuna cijena pojeftinila je poštarina za pošiljke većih masa i za prioritetnu preporučenu pošiljku, prioritetnu vrijednosnu pošiljku te prioritetno pismo. Cijena slanja paketa ostala je nepromijenjena, no promijenjen je izračun cijene u dijelu koji se odnosi na vrijednost. U tom smislu cjenik je također pojednostavnjen i uvedene su četiri kategorije vrijednosti koje zamjenjuju dosadašnji način obračuna prema bodovima (DTS).

Izmijenjena je i usluga slanja razglednica i čestitaka (dopisnice) u inozemstvo te se od 1. ožujka sve razglednice i čestitke šalju kao prioritetne pošiljke, što znači da imaju prednost pri usmjeravanju u poštanskim tokovima.

IZ HP-a pojašnjavaju da se potreba za korekcijom pojavila se nakon višegodišnje stagnacije cijena te zbog promjene načina obračuna troškova prema zemljama u koje se šalje veći broj pošiljaka.

Novi cjenik Hrvatske pošte dostupan je na poveznici: https://www.posta.hr/pravilnici-i-cjenici-271/271.

Za sve informacije o uslugama Hrvatske pošte korisnici se mogu obratiti Službi za korisnike na info@posta.hr te pozivom na broj: 072 303 304. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni