Posjetitelji Festivala znanosti saznali kako funkcionira 3D olovka i što je Cezarova šifra

Posjetitelji Festivala znanosti saznali kako funkcionira 3D olovka i što je Cezarova šifra

»Struktura molekula stvara naš svijet na mikroskopskoj razini i kemija nije samo formula na papiru, već je ona zapis u kojem pišu sva svojstva molekula i atoma u jednoj strukturi. Kemija svijet makroskopskih stvari deducira na razinu molekula«, rekao je kemičar Nenad Raos

Piše: Matej Knežević
Fotografije: Marijo Zrna

U Tehničku muzeju »Nikola Tesla« idućih tjedan dana održava se 15. Festival znanosti. Ovogodišnji festival održava se u znaku teme »Vrijeme«. Riječ je o percepciji vremena kroz njeno fizikalno, psihološko, povijesno, meteorološko i astronomsko stanje. Također, kako naglašavaju inicijatori ove manifestacije, ne treba zaboraviti kako se ove godine navršava 160 godina od rođenja Andrije Mohorovičića kojem se pripisuje otkrivanje istoimenog diskontinuiteta u građi Zemlje, ali i konstrukcija nefoskopa, instrumenta koji se koristi u meteorologiji za određivanje brzine i smjera gibanja oblaka. O tome smo detaljnije razgovarali s Marijom Zrnom, organizatorom komunikacija s javnošću i posjetama u Tehničkom muzeju. Izjavio je kako se ovogodišnji 15. Festival znanosti održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, te nadodao:

»U kreiranju kvalitetnog programskog sadržaja sudjelovao je velik broj hrvatskih sveučilišta, studentskih udruga i pojedinaca te udruga vezanih za popularizaciju znanosti«.

Iako je glavna tema »Vrijeme« vrlo široko postavljena, mlađi i stariji posjetitelji mogli su u prostoru Tehničkog muzeja naučiti ponešto i o kemiji koja nije usko povezana s glavnom temom. Radionicu slaganja modela molekula vodio je dr. sc. Nenad Raos, poznati popularizator znanosti i komentator našeg portala, a inače o ovoj temi govori već 15. godinu zaredom. Poznati kemičar je istaknuo kako ljudi vole spajati različite oblike molekula. Smatra da je kemija osnova svega, budući da svijet polazi od atoma i molekula.

»Struktura molekula stvara naš svijet na mikroskopskoj razini i kemija nije samo formula na papiru, već je ona zapis u kojem pišu sva svojstva molekula i atoma u jednoj strukturi. Kemija svijet makroskopskih stvari deducira na razinu molekula«, dodao je.

S radionice slaganja molekula

Na naše pitanje koja mu je kemijska formula najdraža, dr. Raos odgovora: »Zanimljiva mi je uvijek bila najjednostavnija molekula H20, ali je teško izdvojiti još jednu. No kad bih morao, izdvojio bih formulu TNT eksploziva, budući da je ona vrlo jednostavna«.

Cezarova šifra

Osim važnosti kemije i molekula u našem svakodnevnom životu, sve veću pažnju mlađe publike svakako je privukao prikaz i primjena 3D olovke te kriptologija, odnosno znanost o šiframa. O važnosti i značaju ove dvije teme razgovarali smo s Krešimirom Čanićem iz udruge Hrvatska urbana mreža.

»3D Olovka koristi se kao normalna olovka, ali funkcionira kao 3D pisač. S njom sam po želji ravnatelja Muzeja napravio 3D naočale. Tinta za 3D olovku nastala je reciklažom starih čepova s boca. S druge strane, danas smo se bavili i kriptologijom. Jedna od tajnih poruka kakvima se kriptologija bavi bila je Cezarova šifra koja je služila kao oblik tajnog komuniciranja, odnosno, u svrhu skrivanja poruke, a funkcionirala je na principu pomaka za četiri slova u alfabetu«.

Kako nam pojašnjava Čanić, važno je razumijevanje kriptologije kroz vrijeme budući da je ona utjecala na ključne ishode bitnih događaja u povijesti.

Od mnogobrojnih predavanja i radionica teško je neko posebno izdvojiti, a Marijo Zrna zaključuje kako to ne bi ni bilo korektno s obzirom da je glavni cilj manifestacije popularizacija znanosti među širim građanstvom. Treba naglasiti i podatak kako je ova manifestacija krenula 2002. godine te da se osim u Zagrebu, predavanja, radionice i izložbe o važnosti znanosti mogu vidjeti u još 22 hrvatska grada. Posjetitelji će moći besplatno posjetiti više od 500 programskih događanja u idućih tjedan dana, sve do subote 29. travnja.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni