Posjetite Male knjižnice jaskanskog kraja

Posjetite Male knjižnice jaskanskog kraja

U Jastrebarskom u ožujku 2019, a u Klinča Selima u ožujku ove godine, postavljene su Male besplatne knjižnice – licencirane “Little Free Libraries”, u kojima svatko može slobodno uzeti knjigu doma, ili pak donijeti neku svoju i ostaviti je u knjižnici te je tako podijeliti s drugima.

Jaskanska Mala knjižnica nalazi se ispred Osnovne škole “Ljubo Babić”, a klinčaselska u dječjem parku nedaleko od Osnovne škole. Školske knjižničarke Sandra Marković Čukoić (Jastrebarsko) i Sanja Šušnjara Raić (Klinča Sela) marljivo brinu da se u malim knjižnicama uvijek može naći zanimljivog štiva i za djecu i za njihove roditelje.

Obje knjižnice postavio je Kreativni studio Zvrk u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom, Kazalištem Škrabe i osnovnim školama u Jastrebarskom i Klinča Selima. Izradio ih je Goran Ringel, autor stranice “Jastrebarsko Stare Slike”. Knjižnice su postavljene u sklopu programa “Vrelo zavičaja”, kojem je cilj poticanje čitanja i pisanja kod djece i mladih. “Vrelo zavičaja” zaslužno je i za radionice kreativnog pisanja koje je u spomenutim školama vodila prof. komparativne književnosti i začetnica programa Klementina Škrabe.

Ove jeseni Zvrk, jaskanska Matica i Kazalište Škrabe planiraju otvaranje još jedne Male besplatne knjižnice, a krajem godine u Jastrebarskom će se održati svečanost na kojoj će najbolji autori okupljeni na online radionicama kreativnog pisanja dobiti diplome i nagrade. Njihove priče bit će i objavljene. (K. Š.)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t