Posebno božićno drvce u dvorištu Klinike za psihijatriju “Vrapče”

Posebno božićno drvce u dvorištu Klinike za psihijatriju “Vrapče”

(Posebno božićno drvce u okrugu bolnice u Vrapču i članovi udruge OZANA / Foto: OZANA)

Upaljena je prva adventska svijeća, svijeća vjere i nade, Zagreb je preplavilo mnoštvo lampica a u dvorištu Klinike za psihijatriju Vrapče prošlog je tjedna otkriveno jedno posebno božićno drvce koje će izmamiti osmijeh i toplinu oko srca svakome tko ga pogleda i dodirne.

Spomenuto božićno drvce nastalo je kao dio inicijative „Isprepletimo ruke“ tijekom koje pacijenti i osoblje Dnevne bolnice Zavoda za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče pletu i kukičaju kvadrate. Program se provodi uz pomoć i podršku udruge OZANA i svih okupljenih oko njihovog Štrikeraj café-a.

Ovo je drvce visoko četiri metra, a načinjeno je od približno 400 unikatnih vunenih kvadrata i okićeno je, također pletenim i kukičanim, ukrasima. U svaki njegov dio upletene su poruke vjere, nade, mira, ljubavi i radosti. Svaki kvadrat i ukras priča svoju priču a zajedno čine jedinstveno drvce kojim šalju poruku – tu smo, nemojte nas zaboraviti u ovom blještavilu.

Bor je svečano otkrila predstavnica Grada, dr. Ivana Đerek Dubravčić, voditeljica Odjela za zdravstvenu zaštitu i planiranje u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom

Rukavići za oboljele od Alzheimera

OZANA je kroz svoj Štrikeraj café, pokrenula inicijativu „Isprepletimo ruke“ izrade rukavića za oboljele od Alzheimera i drugih demencija – šarenih pletenih i kukičanih tuljaca s mnoštvom pletenih i kukičanih ukrasa. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, okupirati ih i umiriti ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju.

Do sada je donirano više od 300 rukavića, a kroz inicijativu se promiču i dobrobiti pletenja i kukičanja za sve, pa tako i oboljele od demencija. Važnost inicijative prepoznao je Referentni centar Ministarstva zdravstva RH za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi, te je krenuo s promocijom pletenja i kukičanja kroz svakodnevne terapijske aktivnosti Dnevne bolnice i hospitaliziranih bolesnika.

Božićno će drvce krasiti dvorište Klinke za psihijatriju Vrapče tijekom Adventa, a nakon toga će kvadrati od kojih je izrađeno biti preoblikovani u senzoričke dekice za Odjel psihogerijatrije, koji je sada već u završnoj fazi kompletne obnove.

Inicijativa „Isprepletimo ruke“ nastavlja se i dalje te se svi zainteresirani za izradu rukavića, oni koji imaju potrebu za njim i svi koji inicijativu žele podržati i širiti dalje mogu javiti na strikeraj.cafe@centarozana.hr. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni