POS-ove zgrade u Klari još uvijek bez javne rasvjete

POS-ove zgrade u Klari još uvijek bez javne rasvjete

Pitanje je koliko dugo stanari zgrade APN-a u Svetoj Klari trebaju čekati da netko nešto poduzme i otkloni sve goruće probleme, prvenstveno radi sigurnosti ljudi. Također, nameće se i pitanje što doista znači povoljno, povoljno doći do stana, ako nisu zadovoljeni osnovni kriteriji kvalitete i sigurnosti

Melita Funda

U Programu poticane stanogradnje (POS) koji provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama jasno piše da je Program pokrenut s ciljem da se građanima Republike Hrvatske omogući rješavanje stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih uz zajamčenu kvalitetu i završavanje radova u roku. Međutim, iskustvo stanara u POS-ovim zgradama u Svetoj Klari u Zagrebu pokazuje da postoji velik raskorak između zajamčene kvalitete na papiru i onoga o čemu svjedoče brojni primjeri u nedavno (prije nekoliko mjeseci) useljenoj zgradi.

POS_Klara_zicaRiječ je o građevini smještenoj u katastarskoj općini Klara, na trokutu između Avenije Većeslava Holjevca, Horvatove i Oreškovićeve ulice, udaljenoj pet kilometara od Glavnog željezničkog kolodvora, desetak minuta vožnje od Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i dvije autobusne stanice od popularnog novozagrebačkog Avenue Mall-a.

Dosad su se stanari bezuspješno žalili kroz medije, ali i pisanim pritužbama adresiranim na Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). Čini se kao da nikog ne zanima što se u nekim stanovima pojavljuje curenje ali i mnogi drugi problemi. Primjerice, još prije Božića 2015. na jednom od ulaza u zgradu izbio je požar, a šteta nije sanirana. Zapalio se kontejner pun kartonskih kutija koje su ljudi bacili nakon useljenja, ne zna se tko je zapalio te kutije, ali je šteta više nego očita jer su tada izgorjele kante, dio fasade i jedna od ulaznih vrata. Stanari su naprosto prepušteni sami sebi kad su u pitanju sanacije i popravci. A mnogo je popravaka vezanih uz radove izvođača i neisporučenu na papiru zajamčenu kvalitetu. Iako su tek nedavno doselili, dio stanara razmišlja o preseljenju.

Za bolju predodžbu svima koji nisu vidjeli te stanove u Svetoj Klari, evo nekoliko podataka o samoj zgradi. Dakle, građevina nije mala jer ima ukupno 332 stana. Sveukupno ima 367 funkcionalnih jedinica i to 332 stana sa dodijeljenim spremištima, garažnim i garažnim parkirnim mjestima, 12 poslovnih prostora s dodijeljenim spremištima, garažnim, garažnim parkirnim mjestima i otvorenim parkirnim mjestima te 23 garažna parkirna mjesta.

Muke po stanarima

A da muke po stanarima nisu samo one vezane uz kvalitetu samih stanova, govori i činjenica da na prilazu u zgradu još uvijek ne postoji javna rasvjeta. Svaku noć oko tisuću stanovnika zgrade APN-a Klara, među kojima je jako mnogo djece i školaraca, vraća se kući u potpunom mraku, izlažući se pogibeljnoj opasnosti i pitanje je dana kada će netko od njih stradati. Za početak bi hitno trebalo postaviti odgovarajuću javnu rasvjetu u dijelu Ulice Ivice Drmića, barem dva do tri rasvjetna stupa na oko sto metara prilaza zgradi. To nije samo prijeko potrebno, to je i predviđeno projektom, na koji je izdana lokacijska dozvola za prometnicu.

Nadalje, uz, u večernjim satima mračnu i opasnu prilaznu prometnicu novoizgrađenim stambenim zgradama, nalazi se i neuredna parcela u Ulici Ivice Drmića (Ivice Drmića 8-12).

U prvom dijelu parcele je prodavaonica građevinskog materijala tvrtke Gaproprom, a u drugom dijelu, uz odlaganje paleta cigli i crijepa, nalazi se i razni kemijski, građevinski, željezni i mješoviti otpad uz šikaru i neuredno raslinje koje prelazi na nogostup nove prometnice prema navedenim zgradama. Takva zapuštena parcela stvara opasnost, smrad, posebno po lijepom vremenu, uz opasnost od požara, te čini izuzetno loš vizualni dojam cijeloj okolini, a posebno svim građanima čiji su stanovi u neposrednoj blizini.

POS_Klara_smece

Pitanje je koliko dugo stanari zgrade APN-a u Svetoj Klari trebaju čekati da netko nešto poduzme i otkloni sve goruće probleme, prvenstveno radi sigurnosti ljudi. Također, nameće se i pitanje što doista znači povoljno, povoljno doći do stana, ako nisu zadovoljeni osnovni kriteriji kvalitete i sigurnosti.

Svi naši napori da doznamo u Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama zašto je takva situacija u Svetoj Klari i hoće li problemi biti uskoro riješeni ostali su uzaludni. Naime, nismo nikad dobili nikakav odgovor na naše novinarske upite.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni