Poruka nade s koncerta Simfonijskog orkestra HRT-a

Poruka nade s koncerta Simfonijskog orkestra HRT-a

(Foto: Marija Štilinović / HRT)

U crkvi sv. Blaža u Zagrebu sinoć je nastupio Simfonijski orkestar HRT-a nastupio pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, uz soliste – altisticu Sonju Runje i violinista Stanka Madića. Koncert predviđen u ciklusu Kanconijer održan je kao snimanje za radio i televiziju. Snimka će biti emitirana danas, u četvrtak, 1. travnja u 20 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija, te u petak, 2. travnja u 17 sati na Trećem programu Hrvatske televizije.

U skladu s vremenom i prostorom u kojemu se izvodi, program s djelima Stabat mater Antonija Vivaldija, Koncert za violinu i orkestar Daleka svjetlost Pēterisa Vasksa te Adagietto iz Pete simfonije Gustava Mahlera, osmišljen je kao izraz duhovnosti i introspekcije, sa simbolikom transformacije od tame kao svjetlu, od očaja ka nadi.

»Riječ je o kontemplativnom programu usklađenom s vremenom, koji je vezan i uz prostor u skladu s uvjetima koji su dopušteni. Vjera u nadu da ćemo se izvući iz ove situacije možda je u srži ovoga programa i daje nam neku vrstu optimizma«, pojasnio je maestro Ivan Repušić, redoviti gost Simfonijskog orkestra HRT-a, ali i šef dirigent Orkestra Münchenskog radija.

Monumentalno glazbeno ostvarenje

Altistica Sonja Runje, iznimno tražena na međunarodnim pozornicama barokne glazbe, pokazala se kao sjajan izbor za tumačenje potresnog teksta o boli Majke Božje za raspetim sinom u Vivaldijevu uglazbljenju Stabat mater, kojemu osobitu dimenziju daje odnos ženskog glasa i orkestra.

Središnja skladba programa, ekspresivni Koncert za violinu i orkestar Daleka svjetlost suvremenog latvijskog skladatelja Pēterisa Vasksa, pripala je mladom violinistu Stanku Madiću koji iza sebe već ima međunarodne uspjehe.

»Izbor Vasksova Koncerta priliči prije svega vremenu kada će koncert biti dostupan publici – pred Uskrs i tematski se uklapa u koncept programa – duhovno i prostorno. U crkvi sv. Blaža će zbog akustike svaka dinamička nijansa koju je Vasks utkao u Koncert doći do izražaja, a uz suradnju sa maestrom Repušićem i izvrsnim Simfonijskim orkestrom HRT-a ovo će monumentalno djelo zaživjeti u svem svom sjaju«, poručio je Madić uoči izvedbe. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni