Porscheovi kupci ne žele automobile bez (dobrog) zvuka

Porscheovi kupci ne žele automobile bez (dobrog) zvuka

Buka motora pruža određeno uzbuđenje, to je nešto što bi bilo šteta izgubiti, a proizvođači to vrlo dobro znaju

Električni automobili su budućnost. Zbog sve strožih ograničenja emisija štetnih plinova te okretanju obnovljivim izvorima energije proizvođači se sve više okreću električnim automobilima.

Jedan od njih je i njemački Porsche, koji upravo radi na Mission E električnoj sportskoj limuzini. No pred proizvođačima sportskih automobila, među kojima je i Porsche našao se jedan neobični problem. Naime, Porscheovi sportski automobili (uključujući i SUV-ove) uglavnom se odlikuju vrlo lijepim zvukom motora. To je nešto po čemu je ovaj proizvođač također poznat (iako njegovi bokser motori više ne »sviraju« onako lijepo kao kad su imali zračno hlađenje).

Porscheovi kupci su rekli: »volimo režanje vaših motora i nešto slično očekujemo i od električnih«, izjavio je voditelj projekta Mission E Stefan Weckbach, a prenosi Bloomberg. Međutim, električni automobili baš i ne pružaju puno od zvuka – njihovi motori baš i nemaju nekakav osobit zvuk pa vozač umjesto toga čuje puno više buke od vjetra, guma, kao i mnogo škripanja i zveckanja drugih dijelova koje u konvencionalnom automobilu »pokriva« buka motora.

I to sada postaje muka svakog proizvođača koji se upušta u proizvodnju električnog sportskog auta. Roberto Fedeli, glavni inženjer Fiat – Chrysler grupe kaže da je zvuk motora Maserati za jedan od najvažnijih parametara te je postao glavna briga za električnu izvedbu sportske limuzine na kojoj rade. McLaren također nastoji postići da kupci budu zadovoljni tijekom vožnje automobila čiji (elektro)motori ne pružaju izazovan zvuk.

Buka motora pruža određeno uzbuđenje, to je nešto što bi bilo šteta izgubiti, a proizvođači to vrlo dobro znaju. Bloomberg otkriva da će Porsche vjerojatno umjetno podići buku u kabini putem audio sustav, kao što su već učinili neki drugi proizvođači ili će pak pojačati piskavi šum elektromotora.

Ne znam što je odgovor, ali svijet bez grmljavine npr. američkih V8 motora je malo maje zabavan-

Scena iz filma Bullit

(B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni