Porsche bilježi najbolji prodajni mjesec u SAD-u

Porsche bilježi najbolji prodajni mjesec u SAD-u

Nijemci su lani u SAD-u prodali 47.000 automobila, a u osvajanju tamošnjeg tržišta pomogli su upravo terenci. Od svih automobila sa znakom propetog konjića čak 57 % njih su »cayenne« ili »macan«

S 5.217 prodanih automobila u travnju, Porsche je u Sjedinjenim državama ostvario najbolji prodajni rezultat u povijesti tvrtke. Porscheu je prodaja automobila porasla za 28 %, u odnosu na isto razdoblje lani. Brojka od 5.000 prodanih primjeraka možda ne zvuči impresivno, pogotovo proizvođačima automobila za mase (primjerice, Ford je prodao u tom mjesecu 62.000 kamioneta F-serije), ali to je za jednu firmu specijaliziranu za proizvodnju skupih luksuznih automobila izrazitih performansi više nego velik uspjeh. A za sjajne prodajne rezultate posebno je zaslužan jedan model – »macan« crossover.

U travnju je prodano 1537 »macana«, što je gotovo trećina svih »porschea« prodanih u SAD-u, točnije 29,5 %.

Treba napomenuti da prije 15 godina, kada je Porsche počeo tražiti svoje mjesto na tržištu SUV automobila, proizvođač na tom tržištu u ovom segmentu nije postizao zapažen uspjeh. Potencijalne kupce pomalo je zbunjivalo da se jedan proizvođač brzih sportskih automobila upustio u proizvodnju terenaca s četvero vrata. Dugo je Porsche probijao led i s uvođenjem dizelskih motora u ponudu, što je nailazilo na otpore kod »porsche čistunaca«, ali u međuvremenu smo i to dočekali pa je moćni »cayenne« dobio i dizelsku inačicu.

Odluka se međutim pokazala tržišno ispravnom. »Cayenne« je postao Porscheov bestseller, a njegov manji crossover »macan« samo produbljuje uspjeh. Nijemci su lani u SAD-u prodali 47.000 automobila, a u osvajanju tamošnjeg tržišta pomogli su upravo terenci. Od svih automobila sa znakom propetog konjića čak 57 % njih su »cayenne« ili »macan«. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni