“Pored Masaryka, u Zagrebu ulicu trebaju dobiti Havel i Karpatský”

“Pored Masaryka, u Zagrebu ulicu trebaju dobiti Havel i Karpatský”

Hrvatsko-češko društvo u srijedu je u Češkom narodnom domu u Zagrebu predstavilo novi broj svog glasila Susreti. Riječ je o 35. broju glasila koje na rekordne 104 stranice u boji donosi najvažnije vijesti iz Češke i s područja hrvatsko-čeških odnosa, o životu češke manjine u Hrvatskoj i sl.

Urednik Susreta i predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac na promociji je podsjetio na nedavni angažman Društva u prilog opstanka Masarykove ulice u Zagrebu, nasuprot najavama o njenom mogućem preimenovanju. Lipovac je ustvrdio da hrvatsko-češki odnosi nikad dosad nisu bili toliko intenzivni na svim razinama kao u posljednjih nekoliko godina otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju, a uz unapređenje političke i kulturne suradnje istaknuo je porast broja čeških investicija u Hrvatskoj.

»Do preimenovanja srećom neće doći, ali samo otvaranje ove teme ne može se smatrati prijateljskim činom prema Češkoj. Uz sve nesuglasice koje imamo sa susjedima zar bismo se trebamo svađati i s Česima? Neka ´veliki Hrvati´ razmisle o tome«, kazao je Lipovac.

Novinar i bohemist Željko Valentić se, među ostalim, također osvrnuo se na pitanje Masarykove ulice kazavši da je njen opstanak neupitan te da bi u Zagrebu umjesto nepotrebnih rasprava o Masarykovoj ulici trebalo naći mjesta za ulice nazvane po Václavu Havelu i Dušanu Karpatskom. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni