Poražavajuća hrvatska statistika: Svakih 15 dana ubijena po jedna žena

Poražavajuća hrvatska statistika: Svakih 15 dana ubijena po jedna žena

Gradska skupština je od Europskog instituta dobila indeks ravnopravnosti spolova te je ondje pokazano kako je Hrvatska na vrlo niskom nivou, u rangu sa Bugarskom, Rumunjskom i Mađarskom

U Zagorkinom stanu u srijedu održana je 5. tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova  Gradske skupštine. Ondje su govorila gradska zastupnica Rada Borić i Tamara Čubretović, predsjednica Povjerenstva. Borić je kazala kako je spomenuti odbor odlučio obilježiti Međunarodni dan žena, 8. mart upravo ondje ne bi li se taj dan obilježio na malo drugačiji način te pokazati malo ženske povijesti u borbi za ženska prava, ali i prikazati Mariju Jurić Zagorku kao borkinju za ljudska prava.

»Svi u Zagrebu znaju da je Zagorka naša najpoznatija novinarka i utemeljiteljica Hrvatskog novinarskog društva, no malo je poznato da je ona bila prvoborka za ženska prava«, istaknula je Borić.

»Žao mi je da i ranije nisam znala da je upravo poznata književnica i novinarka organizirala prve ženske demonstracije, 1903. godine protiv bana Khuena Hedervarya. Tada je Zagorka pozvala žene na misu u crkvu sv. Marka i onda su ona i njezine borkinje izašle sa trobojnicama pred mađarskog bana«, dodala je. Borić smtara da je za Grad važno imati takve prečasnice koje su odradile borbu za ženska prava. Svoje je obraćanje zaključila citatom Marije Jurić Zagorke: »Narod i čovječanstvo ne dijele na muško i žensko kada im se dodjeljuju dužnosti, pa se ne bi trebali dodijeljivati prava«.

Na njezine riječi se osvrnula i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Tamara Čubretović. Na početku je čestitala svim građanima i građankama čestitala Međunarodni dan žena te se nada da će se na spomenuti dan obilježiti dan i Marije Jurić Zagorke koja je, kako je istaknula, autoritet u hrvatskoj povijesti i jedna književnica koja se borila za ženska prava i ostavila duboki trag. Kazala je da zna da je pitanje ravnopravnost žena u hrvatskom društvu da nije na zavidnom nivou. Nadodala je kako je Gradska skupština od Europskog instituta dobila indeks ravnopravnosti spolova te je ondje pokazano kako je Hrvatska na vrlo niskom nivou, u rangu sa Bugarskom, Rumunjskom i Mađarskom.

»Smatram da najlošije stojimo po pitanju nasilja nad ženama i to je ono što je u vrtoglavom porastu«, naglasila je Čubretović.

Prema njezinim riječima svakih 15 dana u Hrvatskoj žena žena postane žrtvom ubojstva, što je vrlo poražavajuće. Čubretović tvrdi kako kako aktualne vlasti nemaju pravi odgovor na spomenuti problem te da se tema femicida često gura pod tepih. Kazala je kako se nada da će na idućoj sjednici Gradske skupštine izboriti da se potpiše Europska povelja o zaštiti žena. Osvrnula se i na ratifikaciju Istanbulske konvencije te zaključila da se nada kako se ona da će se to dogoditi u idućih nekoliko mjeseci.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni