Poraz Hrvata na Krbavskom polju, umro Mao Ce-tung

Poraz Hrvata na Krbavskom polju, umro Mao Ce-tung

(Vladimir Prica: Krbavska bitka)

Na osmanlijskoj je strani bilo oko 8000 vojnika, a na hrvatskoj oko 3000 konjanika, 2000 pješaka te nepoznat broj slabo naoružanih i vojno obučenih seljaka

Dogodilo se na današnji dan, 9. rujna:

1493. – U Lici na Krbavskom polju odigrala se jedna od najvećih bitaka na hrvatskom tlu, u kojoj je bosanski sandžak-beg Hadum Jakub-paša porazio hrvatsku feudalnu vojsku pod zapovjedništvom bana Emerika Derenčina. Neki povjesničari smatraju tu bitku početkom stogodišnjih bitaka Hrvata i Osmanlija. Bitka je počela u 9 sati ujutro. Na osmanlijskoj je strani bilo oko 8000 vojnika, a na hrvatskoj oko 3000 konjanika, 2000 pješaka te nepoznat broj slabo naoružanih i vojno obučenih seljaka. Jakub-paša nadmudrio je bana Derenčina te ga u potpunosti porazio, zarobivši i samog bana.

1530. – Nadvojvoda Ferdinand obavezao se preseliti uskoke iz Senja u unutrašnjost, pa su tako raseljeni po Žumberku. Uskoci koji su 9. rujna 1530. naseljeni na Žumberku dobili su posebne povlastice koje su uređivale njihov odnos prema knezovima i gospodarima lena te njihova prava i obaveze.

1993. – Počela operacija Medački džep. Vojna akcija koju su poduzele snage Hrvatske vojske uz pomoć specijalne policije MUP-a protiv snaga JNA i paravojnih snaga pobunjenih krajinskih Srba. Akcija je trajala od 9. do 11. rujna 1993., a počela je 9. rujna ranojutarnjim granatiranjem neprijateljskih područja. Nakon dvodnevnih borbi, snage HV-a uspostavile su nadzor nad Divoselom, Čitlukom i dijelom Počitelja, nakon čega je operacija završila. Brzinom i uspjehom operacije bio je iznenađen i sam tadašnji državni vrh.

1087. – U ratnom pohodu u Francuskoj umro engleski kralj Vilim Osvajač, koji nakon 1066. godine potiče normansko plemstvo i svećenstvo da stvore snažnu centralističku državu.

1737. – U Bologni rođen Luigi Galvani (umro: 4. prosinca 1798. u Bologni, Italija), talijanski znanstvenik i liječnik. Galvanizacija, galvanometar, galvanska struja i članak, poznate su riječi u svijetu znanosti koje su izvedene od imena talijanskog znanstvenika i liječnika Luigia Galvania.

On je nakon završetka školovanja i studija radio je kao liječnik, a zatim kao profesor anatomije na jednom od najstarijih europskih sveučilišta u Bologni. Bio je zapažen kirurg, ali će mu slavu donijeti istraživanja anatomije koja će uroditi mnogim znanstvenim radovima. Godine 1784. proučava anatomiju vodozemaca i primjećuje da se mišići na žabljim kracima trzaju pri dodiru s dvije različite kovine.

Galvani vjeruje da je uzrok toj neobičnoj pojavi slabo poznati elektricitet koji imaju živa bića, u ovom slučaju žablji mišići. Taj elektricitet ostaje i nakon smrti životinje, a ne gubi se niti nakon njezina prepariranja. Tek dvanaest godina kasnije talijanski znanstvenik Alessandro Volta, ispravno će protumačiti taj neobični fenomen i dokazati kako iz metalnih elektroda izbija elektricitet, kada se među njima nađe elektrolit. To načelo prema kojemu se kemijska energija pretvara u električnu, proučavat će mnogi znanstvenici širom svijeta, a najvažniji proizvodi, to jest izvori energije koji rade po načelu što ga je Galvani otkrio s dva metalna štapića i žabljim kracima, su baterija i akumulator.

Iako nije polagao mnogo pažnje fizikalnom aspektu elektriciteta i njegovoj eventualnoj primjeni, otkrio je važan izvor struje koji će se nazvati galvanski članak. Galvani je umro 4. prosinca 1798.

1901. – U Francuskoj umro Henri de Toulouse-Lautrec (rođen 24. studenoga 1864.) koji se razvio u majstora plakatne umjetnosti i litografije u boji s realističnko-karikirajućim stilom.

1926. – Njemačka, najveći krivac za Prvi svjetski rat, primljena je kao puopravna članica u Društvo naroda.

mao_sat1976. – U Pekingu umro političar i državnik Mao Ce-tung (rođen 26. prosinca 1893.), suosnivač i od 1923. godine član vodstva, odnosno doživotni vođa Komunističke partije Kine, vođa Drugog marša 1934./1935.; pobjednik u ratu s Kuomintangom te također osnivač i vođa Narodne Republike Kine; ključni ideolog (pokrenuo i veliku Kulturnu revoluciju), koji se idejno razilazi sa svim važnijim partijama u svijetu. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni