Poraz Hrvata na Krbavskom polju, umro Mao Ce-tung

Poraz Hrvata na Krbavskom polju, umro Mao Ce-tung

(Vladimir Prica: Krbavska bitka)

Na osmanlijskoj je strani bilo oko 8000 vojnika, a na hrvatskoj oko 3000 konjanika, 2000 pješaka te nepoznat broj slabo naoružanih i vojno obučenih seljaka

Dogodilo se na današnji dan, 9. rujna:

1493. – U Lici na na Krbavskom polju odigrala se jedna od najvećih bitaka na hrvatskom tlu, u kojoj je bosanski sandžak-beg Hadum Jakub-paša porazio hrvatsku feudalnu vojsku pod zapovjedništvom bana Emerika Derenčina. Neki povjesničari smatraju tu bitku početkom stogodišnjih bitaka Hrvata i Osmanlija. Bitka je počela u 9 sati ujutro. Na osmanlijskoj je strani bilo oko 8000 vojnika, a na hrvatskoj oko 3000 konjanika, 2000 pješaka te nepoznat broj slabo naoružanih i vojno obučenih seljaka. Jakub-paša nadmudrio je bana Derenčina te ga u potpunosti porazio, zarobivši i samog bana.

1530. – Nadvojvoda Ferdinand obavezao se preseliti uskoke iz Senja nu unutrašnjojst, pa su tako raseljeni po Žumberku. Uskoci koji su 9. rujna 1530. naseljeni na Žumberku dobili su posebne povlastice koje su uređivale njihov odnos prema knezovima i gospodarima lena te njihova prava i obaveze.

1993. – Počela operacija Medački džep. Vojna akcija koju su poduzele snage Hrvatske vojske uz pomoć specijalne policije MUP-a protiv snaga JNA i paravojnih snaga pobunjenih krajinskih Srba. Akcija je trajala od 9. do 11. rujna 1993., a počela je 9. rujna ranojutarnjim granatiranjem neprijateljskih područja. Nakon dvodnevnih borbi, snage HV-a uspostavile su nadzor nad Divoselom, Čitlukom i dijelom Počitelja, nakon čega je operacija završila. Brzinom i uspjehom operacije bio je iznenađen i sam tadašnji državni vrh.

1087. – U ratnom pohodu u Francuskoj umro engleski kralj Vilim Osvajač, koji nakon 1066. godine potiče normansko plemstvo i svećenstvo da stvore snažnu centralističku državu.

1737. – U Bologni rođen Luigi Galvani (umro: 4. prosinca 1798. u Bologni, Italija), talijanski znanstvenik i liječnik. Galvanizacija, galvanometar, galvanska struja i članak, poznate su riječi u svijetu znanosti koje su izvedene od imena talijanskog znanstvenika i liječnika Luigia Galvania.

On je nakon završetka školovanja i studija radio je kao liječnik, a zatim kao profesor anatomije na jednom od najstarijih europskih sveučilišta u Bologni. Bio je zapažen kirurg, ali će mu slavu donijeti istraživanja anatomije koja će uroditi mnogim znanstvenim radovima. Godine 1784. proučava anatomiju vodozemaca i primjećuje da se mišići na žabljim kracima trzaju pri dodiru s dvije različite kovine.

Galvani vjeruje da je uzrok toj neobičnoj pojavi slabo poznati elektricitet koji imaju živa bića, u ovom slučaju žablji mišići. Taj elektricitet ostaje i nakon smrti životinje, a ne gubi se niti nakon njezina prepariranja. Tek dvanaest godina kasnije talijanski znanstvenik Alessandro Volta, ispravno će protumačiti taj neobični fenomen i dokazati kako iz metalnih elektroda izbija elektricitet, kada se među njima nađe elektrolit. To načelo prema kojemu se kemijska energija pretvara u električnu, proučavat će mnogi znanstvenici širom svijeta, a najvažniji proizvodi, to jest izvori energije koji rade po načelu što ga je Galvani otkrio s dva metalna štapića i žabljim kracima, su baterija i akumulator.

Iako nije polagao mnogo pažnje fizikalnom aspektu elektriciteta i njegovoj eventualnoj primjeni, otkrio je važan izvor struje koji će se nazvati galvanski članak. Galvani je umro 4. prosinca 1798.

1901. – U Francuskoj umro Henri de Toulouse-Lautrec (rođen 24. studenoga 1864.) koji se razvio u majstora plakatne umjetnosti i litografije u boji s realističnko-karikirajućim stilom.

1926. – Njemačka, najveći krivac za Prvi svjetski rat, primljena je kao puopavna članica u Društvo naroda.

mao_sat1976. – U Pekingu umro političar i državnik Mao Ce-tung (rođen 26. pčrosinca 1893.), suosnivač i od 1923. godine član vodstva, odnosno doživotni vođa Komunističke partije Kine, vođa Drugog marša 1934./1935.; pobjednik u ratu s Kuomintangom te tekođer osnivač i vođa Narodne Republike Kine; ključni ideolog (pokrenuo i veliku Kulturnu revoluciju), koji se idejno razilazi sa svimvažnijim partijama u svijetu.

(zg-magazin)