Porastao izvoz skupljih vina

Porastao izvoz skupljih vina

(Dragan Kovačević / Foto: HGK)

U prvih 10. mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2021. izvoz vina, posebice vina više cjenovne kategorije, rastao je za gotovo 8 posto

U sklopu manifestacije Graševina Croatica En Primeur 2023, ljubitelji vina u hotelu Esplanade Zagreb danas od 12 do 19 sati imaju priliku kušati mlada vina berbe 2022. godine.

Manifestaciju organizira udruženje vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja Graševina Croatica, po pokroviteljstvom Hrvatska gospodarska komora.

Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam je na otvorenju kazao kako je iza nas gospodarski iznimno teška godina koju je i u sektoru vinarstva obilježilo povećanje troškova, od repromaterijala do radne snage. Tu su i problemi zbog zastoja u lancima dobave i smanjenje uroda u prosjeku oko 10 do 15 posto zbog suše.

»Unatoč tim problemima, možemo s pravom reći da je iza nas jedna uspješna vinarska godina. Imali smo visoku kvaliteta grožđa, dobar plasman vina kroz uspješnu turističku sezonu«, ustvrdio je Kovačević.

Predlaže se osnivanje krovne nacionalne marketinške organizacije

Kovačević je istaknuo da se HGK i dalje zalaže da se, uz rješavanje strukturnih problema hrvatskog vinarstva, osnuje krovna nacionalna marketinška organizacija. Ona bi s marketinški ciljanim kampanjama osigurala bolju promociju i prodaju hrvatskih vina na inozemnim tržištima te doprinijela brendiranju Hrvatske kao eno-gastro turističke destinacije.

U prvih 10. mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2021. godine smanjio se uvoz, a izvoz vina, posebice vina više cjenovne kategorije, kvalitetnih vina i pjenušaca rastao je za gotovo osam posto. Također, treba istaknuti da su hrvatska vina na najprestižnijim međunarodnim natjecanjima osvojila veliki broj nagrada i priznanja, na što trebamo biti posebno ponosni.

Udruženje vinarstva HGK prepoznalo je i podržalo En Primeur kao važnu manifestaciju slavonskih vinara koji se ove godine samostalno predstavljaju zagrebačkoj publici.

»Naša udruga nastavlja s tradicijom predstavljanja mladih vina, danas će se prezentirati 30 vinara. Prošla godina je bila vrlo zahtjevna zbog suše. U jednom trenutku bio je upitan urod jer su bobice grožđa bile pred dehidracijom, ali je kiša u zadnji čas spasila plod tako da smo na kraju imali dobro berbu koja je omogućila izradu vrhunskih vina i danas ih ovdje imamo priliku kušati«, kazao je Josip Pavić, predsjednik Udruženja vinarstva HGK i predsjednik Udruge Graševina Croatica.

Uz promenadno kušanje vina vinara Graševine Croatice, posjetitelji ovogodišnjeg izdanja En Primeura imaju priliku upoznati se s vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja na specijaliziranim vinskim radionicama te sudjelovanjem na stručnim panelima na kojima se diskutira o trendovima na tržištu vina Republike Hrvatske i vinsko-turističkoj ponudi Slavonije i hrvatskog Podunavlja. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni