Popust na plaćanje prometne kazne može se ostvariti u roku od tri dana

Popust na plaćanje prometne kazne može se ostvariti u roku od tri dana

„Predlaže se da se termin plaćanja kazne “na licu mjesta” dopuni, “na licu mjesta ili u roku 24 sata”, uz obrazloženje da vozači koji počine prometni prekršaj ne cestama dalje os svog mjesta boravka teško da će odmah imati potrebni gotovinski iznos da bi ostvarili pravo na upola manju kaznu“

Automotoklub Maksimir pozdravio je odluku Vlade, koja je na sjednici 5. prosinca podržala njihovu inicijativu i produžila rok u kojem vozači mogu ostvariti 50 % popust za plaćanje prometne kazne na tri dana.  Još u svibnju ove godine AMK Maksimir se obratio Središnjem uredu porezne uprave Ministarstva financija sa zamolbom da se ispita mogućnost uvođenja poreznih olakšica za vozače koje počine prometni prekršaj, a voljni su platiti kaznu kako bi koristili popust.

Kada su nadležni državni organi ove godine donijeli odluku da će se vozačima koji naprave prometni prekršaj omogućiti da kaznu plate umanjenu za pola iznosa, ako to učine odmah, na licu mjesta, AMK Maksimir proveo je sveobuhvatne konzultacije s raznim stručnjacima. Učinio je to iz razloga što je bilo razvidno da će takva odluka mnogima otežati korištenje tog popusta, jer neće imati tog trenutka kod sebe potrebni iznos gotovine. Uzeta je u obzir i činjenica da bi poticanje vozača da kod sebe drže veće iznose gotovog novca mogla utjecati na veći broj krađa i razbojstava na cestama.

Na temelju takvih analiza upućena je zamolba na nadležna ministarstva da se pojam “na licu mjesta” dopuni s “ili u roku 24 sata”. O tome je Ministarstvo financija proslijedilo dopis Ministarstvu pravosuđa 11. svibnja 2013.

Prijedlog usvojen samo na traženje AMK Maksimir

„Predlaže se da se termin plaćanja kazne “na licu mjesta” dopuni, “na licu mjesta ili u roku 24 sata”, uz obrazloženje da vozači koji počine prometni prekršaj ne cestama dalje os svog mjesta boravka teško da će odmah imati potrebni gotovinski iznos da bi ostvarili pravo na upola manju kaznu“, navodi se u dopisu koji je pomoćnica ministra financija, ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec proslijedila Ministarstvu pravosuđa budući da se radi o problematici koja spada u nadležnost toga ministarstva.

U AMK Maksimir ističu kako je zanimljivo da njihovo traženje tada nije podržala niti jedna stručna ili udruga vozača, iako se neki predstavljaju kao zaštitnici vozača. „Zbog toga raduje odluka Vlade, koja je – bez posebnih pritisaka, već samo na traženje AMK Maksimir – donijela za vozače korisnu odluku“, poručuju iz Kluba. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni