Pooštravaju se kazne za obiteljsko nasilje

Pooštravaju se kazne za obiteljsko nasilje

(Foto: Vlada RH)

“Vezano za nasilje u obitelji, želimo zaprijetiti svima onima koji počine takva djela da neće proći lako, da će im biti izrečene teže kazne”, poručio je ministar Bošnjaković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je u Banskim dvorima održao sastanak s predstavnicima udruga, ustanova i organizacija za žrtve obiteljskog nasilja te predstavnicima Inicijative #spasi me.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je novinarima rekao da su na sastanku predstavljene izmjene zakona koje će se uputiti u proceduru savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, a nakon toga će ih Vlada uputiti u saborsku proceduru.

„Radi se o tri zakona, Kaznenog zakona, Zakona o zašiti od nasilja u obitelji i Zakona o kaznenom postupku. Vezano za nasilje u obitelji, želimo zaprijetiti svima onima koji počine takva djela da neće proći lako, da će im biti izrečene teže kazne. U okviru Zakona o kaznenom postupku predvidjeli smo niz rješenja kako bi ubrzali kazneni postupak i spriječili njegovo opstruiranje i to ćemo uputiti u javnu proceduru” istaknuo je Bošnjaković.

U Kaznenom zakonu predložene su i izmjene za kazneno djelo silovanja u što je uključen i spolni odnos bez pristanka te se pooštravaju sankcije za takav čin.

„Namjera je donijeti te zakone do kraja godine kako bi stupili na snagu 1. siječnja 2020.”, rekao je ministar.

Predstavnica Ženske sobe Maja Mamula je da je do sada u praksi posebno problematično bilo sankcioniranje spolnog odnosa bez pristanka, pogotovo kad s govori o silovanju u braku.

„Bilo nam je važno i da se poveća kazna za silovanje u rasponu od 3 do 10 godina. To je izuzetno značajno za nas koji radimo s osobama koje su pretrpjele seksualno nasilje jer zakonodavac upućuje poruku da se takvo ponašanje više neće tolerirati“, istaknula je Mamula.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković je rekla da se razgovaralo i o poduzetim aktivnostima na temelju zaključaka s prethodnih sastanaka.

„Jedna od bitnih aktivnosti je osnivanje skloništa za žene žrtve nasilja, osnivanje sigurnih kuća u šest županija koje ih nemaju. Ministarstvo koordinira aktivnosti te do kraja godine županije trebaju pronaći privremeno rješenje i osnivati sigurne kuće”, kazala je ministrica. Dodala je da se pripremaju projekti za šest županija koji će se financirati iz europskog socijalnog fonda kao dugoročno rješenje.

„Priprema se i projekt koji će biti vezan za senzibilizaciju javnosti o štetnim posljedicama od nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. Očekuje se do kraja godine i bit će financiran iz europskog socijalnog fonda”, dodala je ministrica.

Predstavnica Autonomne ženske kuće Zagreb Sanja Bezbradica Jelavić izrazila je zadovoljstvo postignutim jer su u kratko vrijeme napravljene pozitivne zakonske promjene.

„Centar za žene žrtve rata zalagao se prije pet godina za izmjenu kaznenog zakona silovanje i nestanak spolnog odnosa bez pristanka što je usvojeno. Premijer je najavio da će se nastaviti raditi i na poboljšanju pravnog okvira. To je korak u pravom smjeru“, izjavila je odvjetnica Bezbradica Jelavić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni