Ponuđena alternativa za zagrebačku spalionicu

Ponuđena alternativa za zagrebačku spalionicu

„Ponudit ću i rješenje, a to je ekološko zasnovan sustav gospodarenja otpadom, `zero waste´ koncept ili koncept `0 smeća´. To nije perpetuum mobile, to je koncept koji slijedi hijerarhijski sustav. Sustav primjenjuje Grad Krk, ali i mnogi gradovi i naselja u Europi“, istaknuo je Dobrović i naveo primjere Milana, San Franciska te Ljubljane

Nakon uvodnog izlaganja zamjenice pročelnika Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i gospodarenja otpadom Sandre Tucak Zorić o Nacrtu Plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu na koji su se očitovali predstavnici Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, nastavljena je rasprava nadanašnjoj  tematskoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba. Oporbeni zastupnici kritički su se osvrnuli na Nacrt Plana.

„Gospodarenje otpadom u Zagrebu je pitanje života ili smrti. Volio bih da je Grad Zagreb primjer kako treba gospodariti otpadom, no to nažalost nije“, rekao je Davor Bernardić (SDP). On se zapitao što spalionica koja je predstavljena u Nacrtu Plana znači za zdravlje i džep građana. „Prosječni računi za odvoz smeća mogli bi biti sedam puta skuplji. Ne smije se dogoditi da cijena odvoza otpada poraste“, naglasio je Bernardić i zapitao predlagače Plana zašto je cijena spalionice tri puta skuplja od preporuke Svjetske banke. Bernardić je predložio da se Plan dopuni tako da se osiguraju spremnici za razvrstavanje otpada u stambenim zgradama te da se u Zagrebačkom holdingu osigura otkup tih sirovina.

Gdje s opasnim otpadom?

Andrija Mikulić (HDZ) je istaknuo kako se boji da je današnja rasprava predračun za nabavu spalionice. „Ne mogu dići ruku za nešto što je štetno za zdravlje građana. Zanima me koji je razlog za nedonošenje Plana gospodarenja otpadom toliko dugo? Je li je to nesposobnost, neznanje, nepoštivanje struke“, zapitao je Mikulić i konstatirao kako od 270 000 kvadrata zemljišta u Resniku na kojem bi se trebao izgraditi Centar za gospodarenje otpadom samo 15 000 je u vlasništvu Grada Zagreba. Mikulić je rekao kako ostaje i problem sa zbrinjavanjem 95 000 tona pepela, koji bi trebao ostati nakon spaljivanja otpada u spalionici te 10 000 tona opasnog otpada. „Znate li što znači 10 000 tona opasnog otpada, kolega s Odbora za zaštitu okoliša je to predočio kao komponentu vlaka od tisuću vagona.

Vladimir Ferdelji (HSLS-HSS) istaknuo je kako će Klub zastupnika HSLS-HSS podržati onaj Prijedlog koji će zadovoljiti ekološke uvjete, direktive Europske komisije, projekt koji će se financirati iz europskih fondova, onaj koji će nuditi prihvatljivu cijenu za građane te onaj čija će riješenja biti izvodljiva. „Nećemo prihvatiti rješenja koja nisu izvodljiva i koja nisu primjenjena nigdje u svijetu“, naglasio je Ferdelji.

Zastupnik Mario Župan (HDZ) istaknuo je kako je svih 15 Vijeća gradskih četvrti Grada Zagreba odbilo Resnik kao buduću lokaciju Centra za gospodarenje otpadom. „Na Odborima smo čuli od struke s Agronomskog fakulteta da se mulj iz Centralnog uređaja za pročišćavanja otpadnih voda može iskoristiti u poljoprivredi, a radne službe kažu da se ne može“, rekao je Župan.

Matijević Vrsaljko sumlja u istinitost studija

Ljubica Matijević Vrsaljko
Ljubica Matijević Vrsaljko

Ljubica Matijević Vrsaljko (Nezavisna lista Milana Bandića) rekla je da joj je drago da se danas čula i druga strana, struka za koju ne može reći da je naručena, no kako je činjenica da je struka pozvana od jedne strane, Udruge UZOR koja se protivi Prijedlogu. „Niste nam dostavili vaše prezentacije prije sjednice. Ja bih sve to prošla i vidjela. Profesore Vrček (prof. dr. Valerije Vrček s Farmaceutsko biokemijskog fakulteta op. a.), vi imate apsolutne tvrdnje, a to me straši. Čovjek ste koji promiče jedno drugačije mišljenje. Straši me kada sveučilišni profesor govori o piromanima smeća i smeta me što nismo čuli alternativu. Dat ću si truda pa ću o svom trošku prevesti sve te studije koje ste navodili u izlaganju i pitati sve te ljude da li je to istina“, rekla je Matijević Vrsaljko.

U svom izlaganju Vrček je govorio o istraživanjima provedenim u nekim europskim zemljama koja su pokazuju povezanost između povećanih pojava različitih vrsta raka kod stanovnika u blizini spalionica.

Darinko Kosor predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba je nakon govora zastupnice Matijević Vrsaljko rekao kako prozvani profesori ne mogu replicirati na njezin govor s obzirom da su gosti Gradske skupštine, no u obranu profesora stali su oporbeni zastupnici. „Kolege profesori su pozvani da se očituju svojim mišljenjem o temi o kojoj raspravljamo. Oni su dali znanstvene i stručne podatke o dijelovima iz Plana“, replicirao je zastupnik Tomislav Stojak (HNS).

Damir Godec (SDP) je u replici pitao zastupnicu Vrsaljko kako to da joj smeta što nije ranije dobila prezentacije profesora Vrčeka i Dobrovića, a nije joj smetalo što su zastupnici na sjednici u svibnju ove godine dobili o bitnoj temi materijale samo sat vremena prije sjednice. Vrsaljko je odgovorila kako je primala materijale od Udruge UZOR, no u njima nisu bila izlaganja profesora.

Zvane Brumnić (SDP) podsjetio je Vrsaljko kako je Godec mislio na 350 stranica materijala o Ciboni, točci dnevnog reda na sjednici Gradske skupštine iz svibnja. „To vas tada nije smetalo“, rekao je Brumnić.

Dobrović: „Stojim iza svake svoje riječi i odgovornost za nastup je samo moja“

dr. Slaven Dobrović
dr. Slaven Dobrović

Na kraju rasprave završne riječi imali su profesor Slaven Dobrović ispred Udruge UZOR te gradonačelnik Bandić. Dobrović je reagirao na prozivke Bandića, koji se u prvom dijelu sjednice obrušio na njega ustvrdivši kako je na prezentaciji bio vidljiv logo Sveučilišta u Zagrebu, a Zagreb nije tražio usluge Sveučilišta. „Ja sam nastavnik, stojim iza svake svoje riječi i odgovornost za nastup je samo moja. Komentirati ću kritike kako je lako kritizirati. Tu se nema što pohvaliti i zato je kritika. Ponuditi ću i rješenje, a to je ekološko zasnovan sustav gospodarenja otpadom, „zero waste“ koncept ili koncept „0 smeća“. To nije perpetum mobile, to je koncept koji slijedi hijerarhijski sustav. Sustav primjenjuje Grad Krk, ali i mnogi gradovi i naselja u Europi“, istaknuo je Dobrović i naveo primjere Milana, San Franciska te Ljubljane. „Upravo je Ljubljana prije dvije godine odustala od spalionice, oni danas recikliraju oko 50 posto otpada. Koliko daleko želimo doći ovisi o nama“, zaključio je profesor.

Završna riječ pripala je gradonačelniku Bandiću koji je prozvao ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića jer njegovo ministarstvo nije dostavilo provedbeni akt na temelju kojeg bi se naplaćivao odvoz komunalnog otpada po volumenu. On se obrušio i na struku, profesore koje je pozvala Udruga UZOR. „Postoje četiri vrste struke. Drug struka iz komunizma, vlasnik istine struka, jukebox struka i prava struka koju treba uvažavati.“

S 26 glasova „za“i 20 „suzdržanih“, gradski zastupnici su prihvatili informaciju o Prijedlogu gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu.

(V.Vu.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni