Batine i »batine«

Batine i »batine«

Sve u svemu, otužno je da se pored tolikih originalnih i autohtonih suvenira i predmeta guraju ovakvi koji kod nas nemaju ni sportske ni ritualne primjene (kao npr. u Africi i Aziji). Amerikanci i Azijci ionako imaju veći izbor batina i jedne i druge vrste u svojim domovinama

Ako već i niste vjernik, nećete to učiniti iz poštovanja prema drugima. Ako to nećete učiniti iz poštovanja prema drugima, nećete to napraviti zbog odnosa prema hrvatskoj baštini i tradiciji. Ako ni zbog toga, onda to možda nećete napraviti samo zbog dobrog ukusa. No svega navedenog očito fali vlasniku suvenirnice u Poreču, smještene uz sam Trg Slobode na kojem je smještena i crkva Gospe od anđela iz 18. st. A o čemu se radi? Kao posebna ponuda suvenirnice, na samom ulazu i u izlogu nude se drvene bejzbolske palice i drveni falusi, kao da je riječ o nekakvoj »top« ponudi suvenirnice. I to na takvoj »elitnoj« lokaciji u meki turizma prelijepe nam Istre.

Možda je to pak prikrivena promidžba promocije slavonskog hrasta ili hrvatske bukve, ali je nismo dobro shvatili?

Nismo nekakvi posebni čistunci, ali ipak se moramo zapitati kakav to dojam ostavlja na posjetitelje ovog mjesta? O tome možemo samo nagađati. Možda će pomisliti da je Poreč svojevrsna hrvatska bejzbol meka? Ili, možda još i prije – da je lokalna ponuda suvenira (za goli) k…?

Ponuđene bejzbolske palice nemaju certifikat Međunarodne bejzbolaške federacije (International Baseball Federation – IBAF), pa se tu onda, izgleda, radi o ukrasnim predmetima, kakvi su i oni drugi »drvenjaci«. U slučaju da se prodaju u neke druge svrhe, moramo podsjetiti da se čovjeka može vrlo učinkovito izmlatiti i na druge načine, a bejzbol palica je uglavnom odviše opasna i (pre)radikalna solucija. Možda su za to pogodniji ovi potonji, ali opet ne u skladu s pjesmom skupine LET 3 K….m u čelo. To nikako, jer drvo je ipak solidan materijal!

Sve u svemu, otužno je da se pored tolikih originalnih i autohtonih suvenira i predmeta guraju ovakvi koji kod nas nemaju ni sportske ni ritualne primjene (kao npr. u Africi i Aziji). Amerikanci i Azijci ionako imaju veći izbor batina i jedne i druge vrste u svojim domovinama. Možda je to pak prikrivena promidžba promocije slavonskog hrasta ili hrvatske bukve, ali je nismo dobro shvatili? Čisto sumnjamo u to.

Viđali smo ovakve predmete na kojekakvim sajmištima, čak i na varaždinskom Špancirfestu, ali kao dio nekakve prolazne štandovske ponude, pa se na to, iako samo jednim dijelom, može zažmiriti. Ipak, to je ponešto drukčija situacija od nuđenja istih u elitom dijelu čuvenog turističkog grada, pored sakralnog objekta, u suvenirnici koja očito ni po čemu ne stremi postati elitnom.

porec-trg-slobode-crkva
U pozadini: Crkva Gospe od anđela

Pitanje je zašto Hrvatska kao zemlja ima tolikih problema u građenju identiteta bilo kakve vrste, pa tako i turističkog, pa onda u nedostatku mašte ili u želji za profitom prodajemo sve i svašta? Možda i zbog toga što se strategije na razini države rade ovisno o putovanjima na naših dužnosnika te se, kako je nedavno rekao jedan uvaženi član hrvatske akademske zajednice, odlučujemo da ćemo se u 2013. godini baviti turizmom, a u 2014. najednom prelazimo na IT tehnologiju (zbogom turizmu!).

Ipak, ne treba od onih gore, kako u Hrvatkoj, tako ni drugdje previše očekivati. Dobro je uvijek poći od sebe i svoga dvorišta i sam graditi svoje ime, ugled i imidž. Tako je i najpoštenije. Stoga, Poreče, probudi se! Definitivno si zaslužio bolju ponudu suvenira od aktualne.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni