Ponovo nagrađena kreativnost hrvatskih inovatora, u Tajvanu osvojili 23 nagrade

Ponovo nagrađena kreativnost hrvatskih inovatora, u Tajvanu osvojili 23 nagrade

„Iako zaostajemo po financijama, ne zaostajemo po kreativnosti koju se kontinuirano u zadnjih 20 godina prepoznaje i nagrađuje diljem svijeta“, naglasio je Neven Marković, tajnik Saveza inovatora Zagreba

U sklopu izložbe Taipei International Invention Show & Technomart, koja se održavala od 1. do 3. listopada, 15 je hrvatskih inovacija osvojilo 23 nagrade, a naši su poduzetnici u Tajvanu dogovorili i konkretne komercijalne poslove i narudžbe.

Na izložbi se predstavilo ukupno 1500 novih inovacija iz brojnih država jugoistočne i istočne Azije i Europe, a naši su se predstavnici još jednom dokazali kao vrhunski kreativci.

„Ono što nas čini tužnim je činjenica da vani vidimo koliko neke zemlje ulažu u inovacije, dok kod nas nije ni približno takva situacija. Uz Hrvatsku gospodarsku komoru, moramo izdvojiti i Grad Zagreb, no to je premalo izdvajanja za tako velike potencijale koji suradnike traže izvan naše zemlje“, kazala je na današnjoj konferenciji za medije Tajana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju HGK, pritom dodavši kako se inovatori prvo moraju predstaviti u svijetu, da bi zatim njihov rad bio priznat i u Hrvatskoj.

„Iako zaostajemo po financijama, ne zaostajemo po kreativnosti koju se kontinuirano u zadnjih 20 godina prepoznaje i nagrađuje diljem svijeta“, naglasio je Neven Marković, tajnik Saveza inovatora Zagreba.

Najbolji hrvatski izlagač u Tajvanu je bio Tomislav Bronzin iz tvrtke Citus koji je za inovaciju CaN EmotioN osvojio Platinastu nagradu.

„Riječ o softveru koji omogućuje prepoznavanje izraza ljudskog lica – prikuplja informacije o izrazu lica te u djeliću sekunde, na bazi složenih matematičkih algoritama, izračunava vjerojatnost da se radi o određenoj emociji“, objasnio je Bronzin  dodavši kako softver može ponuditi neprocjenjivu vrijednost u marketingu, kada se odmah može prepoznati emocija kod potencijalnih kupaca, ali i u području sigurnosti i obrane.

streeterVladimir Bošnjak iz tvrtke Clarus iz Slavonskog broda je za jednostavno, ekološko i prijenosno vozilo Streeter osvojio zlatnu medalju, a također su održali najviše poslovnih susreta na ovogodišnjoj izložbi.

„Streeter ima brzinu oko 25 km/h, dosega do 30 kilometara, a trenutno radimo na tome da postane i sklopljiv, te funkcionira na dva modula rada – fiksni i okretni, kada se pri potonjem treba malo prilagoditi na upravljanje pa ga mnogi uspoređuju s tehnikama skijanja, no mnogo je jednostavnije“, otkriva Bošnjak.

Unikatan u svijetu

Almir Karabegović iz tvrtke Adleja je za kontracepcijsku spiralu za pse osvojio zlatnu medalju i posebnu nagradu od najveće asocijacije inovatora iz Tajvana, a proizvod je posebno zainteresirao tvrtku koja se bavi distribucijom veterinarskih proizvoda veterinarskim bolnicama, poliklinikama, veterinarskim stanicama i ambulantama.

„Ovo je prvi komercijalni proizvod takve vrste, ne sadrži hormone, a za njega nije potreban operativan zahvat zbog čega je unikatan u svijetu“, naveo je Karabegović.

Srebrnu medalju osvojila je tvrtka Dermoestetik iz Umaga za inovaciju Esensa Thermal Cream, a riječ je o inovativnoj kremi na prirodnoj bazi te Telecor Zagreb, tvrtka koja je već poznata po gumenom cestovno – željezničkom prijelazu koji osigurava ugodniji i tiši prijelaz vozila preko pruge te jednostavniji remont.

Posebnu nagradu su u Tajvanu osvojili i za antiterorističke brave za šahte koje sadrže šifru, ne mogu se otvoriti s jednim ključem te podržavaju teret od više od 20 tona te razna onečišćenja, a na njoj se u svakom trenutku može vidjeti je li bilo pokušaja provale.

Inovacije na temelju prirode

Inovacija Crofender tvrtke Termist, odnosno univerzalni nosač bokobrana koji olakšava posao nautičarima, također je osvojila srebrnu nagradu te priznanje za svoj proizvod Prolips za zaštitu usana od bakterija.

Laboratorij MarinaLab, vlasnice Rose Ferinčević, za supozitorij za hemeroide je dobila srebrno priznanje, dok su brončanu medalju osvojile tvrtke Priroda liječi iz Zagreba za inovaciju Nikel inovativni putni set kozmetike kojeg karakteriziraju prirodni sastojci bez štetnih industrijskih dodataka.

Broncom su nagrađene i TehnoFutura iz Svete Nedelje za inovaciju Coffe Cloud, odnosno brojač kave i tvrtka Live good iz Zagreba za inovaciju Body Reco.

„Body Reco je fotografska aplikacija. Nakon što se fotografirate odmah će odrediti vaše tjelesne predispozicije. Prati kako se tijelo tijekom vremena mijenja i potiče korisnika na daljnji oprez, rekreaciju i napredak kako bi smanjio svoju tjelesnu težinu“, opisala je Anita Bušić.

Bruno Valjin je osvojio posebnu nagradu za inovaciju Kings Kitchen, a radi se o aplikaciji koja je povezana s loncem za kuhanje.

„Putem aplikacije možete saznati temperaturu lonca, zatim vas navodi kada, koje i koliko sastojaka ide u određeni specijalitet čiji se recepti također nalaze unutar baze“, objasnio je Valjin dodavši kako je inovacija namijenjena onima koji ne znaju kuhati, pogotovo mladim osobama koje često nemaju vremena za isprobavanje i eksperimentiranje s pripremom obroka.

Ivona Conjar