Ponovljena legendarna scene potjere iz Bullitta s Mustangom Stevea McQueena

Ponovljena legendarna scene potjere iz Bullitta s Mustangom Stevea McQueena

(Goodwood Festival of Speed)

U filmu su se pojavljivala dva istovjetna automobila, od kojih je jednim upravljao kaskader Bill Hickman, dok je drugoga vozio McQueen. Prvi je završio na automobilskom otpadu, dok se za onaj slavniji znalo da je sačuvan i prodan, ali njegovo je prebivalište godinama bilo enigma

Moglo bi se reći da se Ford Mustang poručnika Franka Bullitta vratio u »ophodnju«. Naime, 50-godišnji Mustang koji se upisao u povijest jednom od najboljih scena automobilskih potjera ikad zabilježenih na filmu, prošlog je četvrtka na Goodwood festivalu brzine u Engleskoj automobil (upravo onaj kojim je u sjajnom krimiću upravljao Steve McQueen) sudjelovao u »vrućoj« jurnjavi na tamošnjem brežuljku prateći opaki crni Dodge Charger iz 1968., prenosi Fox News.

Ipak, ne toliko vrućoj kakva je bila na filmu, u kojoj je Charger naposljetku završio u plamenu (Više na: https://zg-magazin.com.hr/bullittova-nocna-mora/). No riječ je o automobilima čija se vrijednost procjenjuje na milijune dolara, pa takav scenarij nije ni bio predviđen.

Mustang je desetljećima bio skriven od očiju javnosti, sve dok ga u siječnju vlasnici nisu odlučili prikazali na salonu automobila u Detroitu kako bi se dostojno obilježila zlatna godišnjica filma, ali i izlazak novog specijalnog »Bullitt« izdanja aktualnog Mustanga GT, o čemu je ZG-magazin već pisao: https://zg-magazin.com.hr/bullittov-povratak/.

Zeleni Ford Mustang iz filma Bullitt s glavnom zvijezdom Steveom McQueenom jedan je od najpoznatijih automobila u povijesti, a njegovim pojavljivanjem u Goodwoodu ispisana je nova stranica njegove povijesti, budući da automobil do sada nikada nije napustio SAD. Spomenuti Mustang sada ide na svjetsku turneju automobilskih događaja sa svojim vlasnikom Seanom Kiernanom, čiji ga je otac Robert kupio putem oglasa objavljenom u Road & Track-u za 6.000 dolara 1974. godine.

Kiernanova obitelj je desetljećima čuvala tajnu. U svojoj su garaži imali su skriveno tako slavno vozilo.

Spomenimo da su se u filmu pojavljivala dva istovjetna automobila, od kojih je jednim upravljao kaskader Bill Hickman, dok je drugoga vozio McQueen. Onaj prvi je, navodno završio na automobilskom otpadu odmah nakon snimanja filma te se prvotno mislilo da je preživio samo slavniji primjerak koji je korišten za snimanje krupnih kadrova. Znalo se da je taj automobil sačuvan i prodan, ali njegovo je prebivalište godinama ostalo enigma.

Maestralna vožnja Billa Hickmana u filmu The seven-ups (Od sedam naviše)

Steve McQueen je 1977. poželio otkupiti svoj prijašnji automobil, ali mu ga Seanov otac Robert nije htio prodati.

Prema riječima današnjeg vlasnika, na autu je 1980. otišlo kvačilo, pa ga je Robert parkirao u garaži sa 65.000 milja na brojčaniku (oko 105.000 km), planirajući da će ga jednog dana popraviti. Ali nikada nije. Pokvareni Mustang tada je slijedio ostatak obitelji, koja je sada uključivala Seana i njegovu stariju sestru te je naposljetku završio blizu Nashvillea. I tada je, prije pojave internetskih foruma automobila, jednostavno »nestao«.

Ali kad su se glasine o Mustangu počele širiti kroz automobilski svijet i konačno kroz kibernetički prostor, Kiernani su počeli shvaćati koliko vrijednu stvar posjeduju, a nisu znali kako se s time nositi. Čak su tajili povijest automobila od obitelji i prijatelja.

Sean kaže da su vijest željeli podijeliti sa svijetom, ali kako je Mustang bio djelomično rastavljen zaključili su da bi ga prije trebalo sastaviti i pokrenuti. No Sean je tada je imao svoje djece, a Robert je od posljedica Parkinsonove bolesti umro 2014. godine.

Sean kaže da nakon toga neko vrijeme nije mogao ući u garažu, a kamoli raditi na automobilu. Ipak, s približavanjem obljetnice i nadahnućem od nekoliko ljudi kojima se povjerio, odlučio je o svemu obavijestiti samog proizvođača – Ford. A kako je posrijedi bila i velika hollywoodska priča koja je otvorila mogućnost za sjajnu promidžbu stvar je dobila pozitivni zamah.

Inače, Muzej Henry Forda u Michiganu već je McQueenovom Mustangu ponudio »doživotni« boravak u svojim prostorima. Jedno je, međutim sigurno: auto se nikada neće naći u oglasima ili na aukciji, iako je njegova vrijednost procijenjena na 5 milijuna dolara. Sean tvrdi da ga nikad neće prodati. Kaže da taj nova ne vrijedi više od njegova oca i sjećanja na njega. »To nema cijenu«, kaže Sean.

Spomenimo da se prošle jeseni na automobilskom otpadu u Meksiku pojavio i kaskaderski automobil kojega je kupio Hugo Sanchez. On nije imao pojma što ima u svojim rukama sve dok nije istražio povijest hrđavog Mustanga prebojanog u bijelo…

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni