Ponos američke autoindustrije na zagrebačkom pločniku

Ponos američke autoindustrije na zagrebačkom pločniku

Nije to legendarni Mustang GT 390 koji je vozio Steve McQueen u Bullittu, niti je to Eleanor iz Nestali za 60 sekundi, ni Shelby GT 350 iz Američkog Gangstera, a ni Mach 1 Jamesa Bonda iz Dijamanti su vječni (Sean Connery) na kojeg od spomenutih bojom i konfiguracijom najviše podsjeća. No ipak je pravi primjer ponosa američke autoindustrije. Žarko crveni Fordov kabriolet registarskih oznaka Belog Manastira čija je unutrašnjost obložena finom kožom sreli smo ovih dana na Zelengaju.

Kako doznajemo, riječ je o primjerku u vlasništvu bivšeg predsjedničkog kandidata Borisa Mikšića kojeg je koristio i tijekom kampanje tijekom koje je putovao Hrvatskom.

S obzriom da se legendarni Mustang proizvodio u rasponu od automobila »za kućanice« pa sve do brutalnih trkaćih automobila, kakvi su npr. izlazili iz radionice Carrolla Shelbyja s ovim se automobilima lako prevariti, pogotovo kad na sebi ne nosi oznaku motora.

Mi pak zaključujemo da je posrijedi moćni Mach 1 prve generacije (s početka 1970-ih), što znači da je pod poklopcem neizostavno moćni V8 motor koji ima konja »na izvoz«. Šteta je jedino da nismo imali prilike čuti onaj duboki, brundavi zvuk, toliko karakterističan za starog, američkog »osmaka« velike zapremnine. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni