Pomoću 3D pisača izradili “živuću” tetovažu

Pomoću 3D pisača izradili “živuću” tetovažu

(Foto: MIT)

Skupina znanstvenika s MIT-a stvorila je genetski modificirane stanice bakterija i razvila novu 3D tehniku ispisivanja, sve kako bi stvorili živu tetovažu koja može reagirati na različite vrste vrstu podražaja.

Elektronske tetovaže i tehnologija pametnih boja pokazuju novi potencijal ukazujući na nove mogućnosti nošenja i primjene senzorskih naprava. Dok mnogi znanstvenici eksperimentiraju sa različitim drugim varijacijama, MIT-ov tim se zapitao mogu li žive stanice mogu biti uključene u funkcionalnu upotrebu.

Prvi je korak bio pogledati koje se organske stanice mogu za što iskoristiti i pokazalo se da su jake stanične membrane bakterija najbolja meta za uporabu jer mogu preživjeti silu mlaznica 3D pisača. Bakterije su se također pokazale savršeno kompatibilne s hidrogelima potrebnim za precizno 3D ispisivanje.

Kako bi ispitali tehniku, znanstvenici su pomoću 3D pisača izradili flaster s bakterijskim stanicama na sloju elastomera dizajniranom da nalikuje na stablo. Bakterije u svakoj grani stabla bile su projektirane da odgovaraju na različite kemijske podražaje. Flaster je testiran na ljudskoj ruci na koju je ciljano nanesen niz različitih kemikalija, a bakterije su uspješno osvjetljavale svoje grane kada bi se osjetila odgovarajuća kemikalija.

Krajnji rezultati za tehnologiju mogli bi biti dalekosežni, a grupa spomenutih znanstvenika čak vjeruje da bi tehnika mogla dovesti do razvoja nekog »živog računala«. Naime, mogu se stvoriti kompleksne strukture koje sadrže mnogo različitih tipova projektiranih stanica koje međusobno komuniciraju na isti način kao i tranzistori na mikročipu.

»Ovo je moj budući rad, ali očekujem da možemo ispisati životne računalne platforme koje bi mogle biti nosive«, kaže MIT-ov diplomac i jedan od koautora studije, Hyunwoo Yuk.

Tehnologija bi se prije toga mogla primijeniti za razvoj upozoravajućih flastera/naljepnica koji reagiraju na određenu okolinu ili kemijske podražaje ili pak za praćenje zdravstvenog stanja, koji bi detektirali promjene temperature ili pH vrijednosti. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni