Pomoćnike u nastavi ove će godine imati 2648 učenika

Pomoćnike u nastavi ove će godine imati 2648 učenika

U Velikom amfiteatru Šumarskog fakulteta ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uručila je u petak predstavnicima područne-lokalne samouprave ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda za osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III.

U ime Grada Zagreba Ugovor je primio gradonačelnik Milan Bandić, ujedno se zahvalivši u ime svih 50 predstavnika, odnosno potpisnika.

»Čast mi je ovom prilikom čestitati svim uspješnim prijaviteljima iz 21 županije i 29 gradova na dobivenim bespovratnim sredstvima koja premašuju 360 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.«, rekao je zagrebački gradonačelnik.

»Također trebamo biti ponosni na činjenicu da ovim sredstvima omogućavamo uspješnu socijalizaciju i integraciju naših najmlađih naraštaja, djece s teškoćama u razvoju u redovni odgojno obrazovni sustav i time im osiguravamo uvjete za jednake mogućnosti u društvu«, dodao je gradonačelnik Bandić, napomenuvši da veliku zahvalnost treba odati i svim sudionicima koji nesebično rade na ovom projektu, koji svojim zalaganjem i trudom pridonose dobrobiti društva.

»Najviše ipak moramo biti zahvalni našim najmlađima i njihovim obiteljima na strpljenju i trudu koji svakodnevno ulažu u svoje obrazovanje«, dodao je.

U svrhu pružanja potpore uključivanja učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, odnosno osiguravanja uvjeta za poboljšanje obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje učenika s teškoćama u razvoju raspisan je Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama – faza III“.

 Projekte su prijavile jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave kao osnivači osnovnih i srednjih škola (javnih i privatnih škola s pravom javnosti). Ukupna vrijednost projekata kojima se osiguravaju pomoćnici/stručni komunikacijski posrednici za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama premašuje 470 milijuna kuna. Uspješnim prijaviteljima dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu većem od 360 milijuna kuna (362.397.460,54 kn) dok su preostala sredstva (108.741.259,46 kn) osigurali sami osnivači.

Podrška pomoćnika osigurana je za 2648 učenika u 725 različitih odgojno-obrazovnih ustanova već tijekom ove školske godine. Projekti su ugovoreni na razdoblje od četiri godine tako da je predviđeno da podršku, zaključno sa školskom godinom 2020./2021., dobije ukupno 3292 učenika s teškoćama u razvoju. (zagreb.hr/zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni