“Pomoć u učenju ponajviše traže djeca iz socijalno ugroženih obitelji”

“Pomoć u učenju ponajviše traže djeca iz socijalno ugroženih obitelji”

Centar Luka Ritz postoji kako bi pomogli vrtićima, školama, ali i drugih institucija kojima bi dobro došla njihova stručna pomoć

Studentica prve godine Edukacijskog- rehabilitacijskog fakulteta, Ema Miščin, volontira u Centru Luka Ritz koje smo odlučili posjetiti na danima otvorenih vrata. Nadodaje kako pomaže jednoj učenici koja se zove baš kao i ona, Ema. Kaže kako je u samom Centru Luka Ritz posljednja tri mjeseca te kako će nastaviti i nakon što joj završi obavezni kolegij na faksu. Pritom je rekla: “Vrlo je lijepo vidjeti kad nekome pomogneš i da vidiš da ostvario neki napredak s nekim od korisnika”.

Socijalna radnica Kristina Divić kazala nam je kako im se roditelji najčešće javljaju zbog samog spomena Luka Ritz, koji je postao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja. Centar je specifičan po tome što se u tretman nastoji uključiti čitava obitelj. Korisnici su im iz čitavog Grada, no tijekom otvorenih dana htjeli su svima dati priliku da ih upoznaju. Divić smatra da upravo volontiranje potiče plemenitost te se ponajviše pomoć u učenju traže djeca iz socijalno ugroženih obitelji.

“Svako dijete ima svog volontera i radimo da im se karakterno poklope osobine i to je jedan oblik mentorskog rada gdje dijete ima zdrav odnos sa drugima”, objašnjava.

Upravo je Centar Luka Ritz protiv nasilja djece i mladih u srijedu otvorio svoja vrata široj zajednici. Kako nam je kazala Suzana Ritz, tehnička suradnica i majka pokojnog Luke, željeli su dati do znanja lokalnoj zajednici da se za njih čuje i da ih se vidi. Kako kaže, Centar postoji kako bi pomogli vrtićima, školama, ali i drugih institucija kojima bi dobro došla njihova stručna pomoć. Nadodala je kako su izabrali današnji dan budući da su htjeli nastaviti na “prekrasnu priču o danu ružičastih majica, odnosno na Nacionalni dan protiv vršnjačkog nasilja”. Pritom je kazala: “U utorak smo održali i okrugli stol na temu suradnje na mikrorazini te da su im gosti bili iz policije, zdravstvenih i odgojnih ustanova te da je suradnja u zajednici jako važna”.

Suzana Ritz

Nadodala je kako je Centru u interesu da se proširi na čitavi Zagreb te da ne ostanu na području Medveščaka. Napominje da su otvoreni za suradnju sa svima, a da je posebno veseli suradnja s policijom, ali i vatrogascima iz Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba, koji su im, dok smo mi razgovarali, darovali majice. Ta se “ljubav” dogodila kada je nedavno gorio prostor udruge Potrošač pa su upravo iz Centra Luka Ritz dali okrjepu izmorenim vatrogascima. Nakon toga ljubav nastavila za Valentinovo kada su od vatrogasaca dobili rokovnike i majice, a poneki i ruže.

Iako je nekoć bilo savjetovalište, a danas Centar, Suzana Ritz tumači kako je udruga Zagrebačko savjetovalište protiv nasilja djece i mladih, Luka Ritz osnovano 2010 godine. Smatra kako se tijekom rada svih ovih godina pokazala se potreba za takvim mjestima uz sve ostale udruge. No problem je uvijek u financijama te da su preživljavali od natječaja do natječaja i od potpore do potpore.
“Ukazala se potreba za nečim stabilnijim oblikom rada i tu smo imali sreću da je to prepoznao Grad, ali i sama Skupština”, ističe.

Zaključila je, kako se u Centar Luka Ritz ne dolazi samo po uputnici, nego da su njihova vrata otvoreni za sve koji osjećaju neki problem te da će im oni vrlo rado pomoći.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni