Pomaže li “koraljni kalcij” protiv osteoporoze?

Pomaže li “koraljni kalcij” protiv osteoporoze?

Zablude uslijed neznanja kemije

Sigurno da će oboljelom od osteoporoze biti još gore ako usto pati od nedostatka kalcija. No neće mu pomoći ni ako ga uzima previše

dr. sc. Nenad Raos

Nenad Raos
Nenad Raos

Nedavno sam dobio ponudu da radi očuvanja zdravlja kupim i pijem tablete „koraljnog kalcija“. Iako sam znanstvenik, kemičar dobro potkovan u biologiji i geologiji, ne znam što bi to moglo biti. Koralji dakako imaju ljušturu od kalcijeva karbonata, od te ljušture nastaje posebna vrsta vapnenca (koraljni vapnenac) koji osim kalcita sadržava nešto gline i kvarca.

No kako bilo da bilo ne radi se nipošto o nekoj skupocjenoj, rijetkoj ili neobičnoj tvari nego o nečemu što nalazimo u svakom vapnencu, pa i u izvorskoj vodi, posebice onoj tvrdoj. Kako god da je zovemo (kamenac, vapnenac, kreda, koraljni kalcij, kalcit) riječ je o istoj tvari, kalcijevom karbonatu, kalcijevoj soli ugljične kiseline čija je formula – to se valjda svatko sjeća iz osnovne škole! – CaCO3.

U kalcijevom karbonatu ima dakako kalcija, za život nužnog kemijskog elementa s kojim međutim ne bismo trebali imati problema ako se raznoliko hranimo. Dnevno nam ga treba oko 800 miligrama, dakle ni nepun gram, a možemo ga posve namiriti pijenjem sedam decilitara mlijeka ili jedenjem sto grama tvrdoga sira. Ima ga u voću i povrću, naročito u kelju i breskvama. Najmanje ga pak ima u svinjetini i krumpiru. Dok bi samo 400 g kelja ili bresaka bilo dovoljno da podmirimo dnevne potrebe za kalcijem, umjesto toga bismo trebali pojesti – ako bismo mogli! – čak 13 kilograma svinjetine ili 11 kilograma krumpira. Dakle, kao i uvijek: voće, povrće i mliječni proizvodi najzdravije su namirnice!

Kretanje – pravi lijek protiv osteoporoze

Problem nastaje kada nam kosti počinju sa starošću slabiti, kada se – naročito kod žena – pojavi osteoporoza. Rješenje nalazimo u uzimanju kalcija, naročito onog u tabletama, a posebice „koraljnog“. Što na to kaže znanost?

Iako je osteoporoza bolest koja se očituje smanjenjem razine kalcija u kostima, ona ne nastaje zbog njegova nedostatka. Kost je organ kao i svaki drugi, pa se obnavlja, raste. Pri tome sudjeluju dvije vrste stanica. Prve stanice, osteoklasti, kost razgrađuju, a druge, osteoblasti, kost izgrađuju. Osteoporoza nastaje, da svedem na bitno, kada osteoklasti nadjačaju osteoblaste. Stoga je pravi lijek protiv osteoporoze kretanje, jer opterećenje kostiju stimulira osteoblaste. Primjer? Osteoporoza je i bolest astronauta, jer kako kost u bestežinskom stanju ne osjeća pritisak, osteoblasti nisu potaknuti da je izgrađuju.

I na kraju da se opet vratimo na kalcij. Sigurno da će oboljelom od osteoporoze biti još gore ako usto pati od nedostatka kalcija. No neće mu pomoći ni ako ga uzima previše. Istraživanja su naime jasno pokazala da više od 1200 mg (1,2 g) kalcija dnevno naše tijelo naprosto ne prima.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni