Položen kamen temeljac budućeg Centra za sigurnost i kvalitetu hrane

Položen kamen temeljac budućeg Centra za sigurnost i kvalitetu hrane

(Foto: Grad Zagreb / Facebook)

Ravnatelj Šostar je naglasio da se radi o najvećem ulaganju u javno zdravstvo u posljednjih 50 godina te izrazio zadovoljstvo što je Nastavni zavod za javno zdravstvo koje nosi ime dr. Andrije Štampara uspio napraviti ovaj projekt

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar u srijedu su u krugu Zavoda svečano potpisali Povelju i položili kamen temeljac za gradnju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane.

Riječ je o projektu Nastavnog zavoda i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je pokrenut s ciljem utvrđivanja znanstvene kvalitete i ispravnosti te izvornosti hrane na cijelom području Republike Hrvatske. U Centru će se temeljem izotopnih analiza sa sigurnošću moći utvrditi je li određeni prehrambeni proizvod dosta iz Hrvatske te iz kojeg dijela zemlje potječe.

Dobivene informacije bit će korisne za potrošače i proizvođače. Domaćim proizvođačima omogućit će bolje plasiranje proizvoda na domaćem i inozemnom tržištu, pogotovo Europske unije.

Projekt će trajati do 2020. godine, a njegova ukupna vrijednost je 88,873 milijuna kuna od čega je 61 milijun kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”

Ravnatelj Zavoda dr. Zvonimir Šostar je zahvalio svima koji su radili na ovom projektu i onima koji su ga financijski podržali.

„Dobili smo nešto više od 61 milijun kuna preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Međutim, da nije bilo predsjednika Gradske skupštine, a posebno gradonačelnika Bandića, koji su nam osigurali još 25 milijuna kuna, danas ne bismo bili ovdje”, rekao je Šostar.

Naglasio je da se radi o najvećem ulaganju u javno zdravstvo u posljednjih 50 godina te je izrazio zadovoljstvo što je Nastavni zavod za javno zdravstvo koje nosi ime dr. Andrije Štampara uspio napraviti ovaj projekt.

„Danas kad govorimo o globalnoj debljini znamo da je svako treće dijete u Zagrebu prekomjerno teško u dobi od sedam godina. Ako govorimo o pandemiji šećerne bolesti, iznimno je važno što jedemo, kako jedemo i odakle su proizvodi. U slijedeće četiri godine u cijelosti ćemo mapirati Hrvatsku, a našim vinarima i medarima ćemo besplatno raditi analize geografskog porijekla što će našem gospodarstvu donijeti veliki prihod“, izjavio je dr Šostar.

Gradonačelnik Milan Bandić je zahvalio na zajedničkom radu djelatnicima Zavoda i Agronomskog fakulteta.

„Ovo je veza zdravstvene i znanstvene izvrsnosti. Gotovo 90 milijuna kuna, koliko se sada ulaže u javno zdravstvo će imati dalekosežne posljedice za zdravlje, ne samo građana Zagreba“, rekao je Bandić. Zahvalio je svim gradskim zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine koji su glasali da se odobri dodatnih 25 milijuna kuna iz gradskog proračuna.

Na značaj projekta s medicinskog aspekta osvrnuo se i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

„Zlo koje se događa civilizaciji je karcinom. Predviđa se da će se u narednih 20 godina broj oboljelih od karcinoma povećati dvostruko, a jedan od čimbenika koji tome najviše doprinosi, a malo se o tome govori su toksini i karceogene tvari koje uzimamo s hranom i pićem. Stoga je s medicinskog aspekta nevjerojatna veličina ovog projekta“, istaknuo je ministar Kujundžić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni