Položen Kamen spoticanja u spomen na atletičara Borisa Hanžekovića

Položen Kamen spoticanja u spomen na atletičara Borisa Hanžekovića

(Foto: Jan Serdar)

Na Trgu Republike Hrvatske 14, ispred zgrade Sveučilišta u Zagrebu jučer je svečano položen Kamen spoticanja u spomen na hrvatskog atletičara Borisa Hanžekovića. On je tijekom Drugog svjetskog rata odbio trčati za nacističku Nezavisnu Državu Hrvatsku. Nakon toga je optužen za povezanost s partizanima i zatočen u koncentracijskom logoru Jasenovac gdje je i ubijen u travnju 1945. godine.

Kamen spoticanja za Borisa Hanžekovića položili su Lejla Hadžić i Ivor Šustar, učenici 3. razreda Prve ekonomske škole Zagreb. Polaganje je održano u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokausti i udruge Veterana Domovinskog rata i antifašista – VeDRA iz Splita. Ovo je prvi od 20 kamena spoticanja koje će Centar postaviti u spomen na hrvatske žrtve NDH. Ostalih 19 kamena spoticanja za hrvatske žrtve ustaškog režima postavit će se na području grada Zagreba u narednim danima.

Postavljanjem prvog kamena spoticanja 2020. godine, Zagreb se pridružio ostalim gradovima Europe i svijeta, čiji su kameni spoticanja postali dijelom najvećeg decentraliziranog spomenika holokaustu na svijetu. Centar je s partnerima u zagrebačke nogostupe dosad postavio 41 kamen u sjećanje na Židove i Rome, stradale žrtve Nezavisne države Hrvatske.

Nemamo pravo na zaborav

Kameni spoticanja nas podsjećaju da nemamo pravo zaboraviti tko su bili ti ljudi, koji su s ponosom pripadali hrvatskom narodu, radništvu, intelektualcima, sportašima i svima koji su se borili za slobodu.

Predsjednik udruge Veterana Domovinskog rata i antifašista VeDRA iz Splita Ranko Britvić u svom je govoru istaknuo da je Hrvatska nastala na temeljima antifašizma te da je za vrijeme Drugog svjetskog rata imala najjači antifašistički otpor u Europi. »Kamen nije samo za Borisa Hanžekovića , već za sve “Borise” koji su ustali protiv ustaškog režima i NDH. Hrvatska je pobijedila fašizam u Drugom svjetskom ratu, baš kao što je pobijedila i Miloševićev režim u Domovinskom ratu«, rekao je Britvić.

Ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, Nataša Popović obratila se prisutnima i u vrlo emotivnom govoru između ostalog naglasila: »Ovi maleni kameni, koliko god nekima smetali, podsjećaju nas da nikada, baš nikada, ne smijemo zaboraviti strahote ustaškog i nacističkog režima. Zbog toga je svaki pojedinačni Stolperstein toliko važan. Te male mjedene pločice nas upozoravaju da ne zaboravimo. One uče mlade naraštaje o nužnom suprotstavljanu mržnji, ravnodušnosti, predrasudama koje dovode i do genocida«.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni