Polovina Hrvata “jedva spaja kraj s krajem”

Stanje je najlošije u Slavoniji, gdje bitku za preživljavanje vodi čak 61 posto kućanstava, no u Zagrebu je i najviše onih koji moraju smanjivati postojeću štednju (oko 17 posto) ili se moraju dodatno zaduživati (11 posto)

Oko 6 posto kućanstava u Hrvatskoj ima nešto bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana, 42 posto kućanstava smatra da su ostali na istom, dok njih više od polovice, oko 51 posto, sadašnje financijsko stanje ocjenjuje lošijim nego prije godinu dana, pokazuju rezultati istraživanja GfK Potrošačka klima u Hrvatskoj.

Lošije financije u odnosu na prethodnu godinu, više od prosjeka za zemlju u cjelini, navode građani u Slavoniji (55 posto) te oni s prosječnim mjesečnim primanjima kućanstva do 3500 kuna (65 posto). Istodobno, takvih je najmanje u Istri s Primorjem (39 posto) i Dalmaciji (43 posto) te kod kućanstava s primanjima višim do 11.000 kuna (33 posto).

U ocjeni trenutačnog financijskog stanja u njihovom kućanstvu pak prevladava ocjena da kućanstva jedva spajaju kraj s krajem (50 posto kućanstava), i to ponajprije u Slavoniji (61 posto), a najmanje u Zagrebu (35 posto). No u Zagrebu je i najviše onih koji moraju smanjivati postojeću štednju (oko 17 posto) ili se moraju dodatno zaduživati (11 posto). Istraživanje je provedeno na tisuću građana starijih od 15 godina osobnom anketom. (hrt.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni