Državni vrh na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Brezovici

Državni vrh na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Brezovici

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grad Sisak i Sisačko – moslavačka županija u ponedjeljak, na Dan antifašističke borbe, organiziraju svečanost u Spomen parku Brezovica, pokraj Siska, s početkom u 10,30 sati.

Obilježavanje se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade RH, a uz polaganje vijenaca, predviđena su obraćanja premijera Zorana Milanovića, predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke.

Uz govore predstavnika državnog i političkog vrha, obratit će se i predsjednik SABA-e Franjo Habulin, a u ime zemalja Antifašističke koalicije veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Henrik Ofstad.

Antifašizam kao svjetski demokratski pokret nastao je kao reakcija na fašizam u cilju očuvanja demokracije i mira. Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Odred je imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janić Capo, a pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko.

Osnivanje sisačkog odreda bio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni