Policija upozorava: Djeca sve više stradavaju kao putnici u vozilima roditelja

Policija upozorava: Djeca sve više stradavaju kao putnici u vozilima roditelja

Bez obzira na pozitivne pomake, unatrag deset godina, na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 155 djece, a ozlijeđeno ih je 14.205

U ponedjeljak 7. rujna oko 12 tisuća djece na području Policijske uprave zagrebačke, odnosno njih 40 tisuća u cijeloj Hrvatskoj, kreće u prvi razred, što za znači isto toliko novih sudionika u prometu.

I ove godine policija provodi tradicionalnu akciju Poštujte naše znakove kojom educiraju školarce o načinu ponašanja i sigurnosti, ali i roditelje, vozače te sve ostale sudionike u prometu. Kako kažu u Ministarstvu unutarnjih poslova akcija je dokazala svoju opravdanost jer se od 1995. godine, od kada se provodi, smanjio broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama.

»Ove godine na području PU zagrebačke nije poginulo niti jedno dijete, a ukupno ih je ozlijeđeno 135, od kojih je 12 teško – jedno je nastradalo kao vozač bicikla, četvero kao putnici i 7 kao pješaci«, kazao je Josip Mataija, voditelj Odjela za preventivu cestovnog prometa, na današnjoj konferenciji za medije u Ravnateljstvu policije.

Ipak stanje sigurnosti u prvih osam mjeseci ove godine karakterizira blago povećanje pokazatelja vezanih za prometni nesreće i stradavanja u njima, a tako i povećanje broja poginulih osoba za 12 ili 6,5 posto u odnosu na isto vremensko razdoblje prošle godine.

»Ne možemo reći da je stanje u vezi sigurnosti dobro, jer nije dobro i kad jedno dijete nastrada, no možemo ga naznačiti kao zadovoljavajuće. Unutar proteklih deset godina bilježimo smanjenje broja smrtno stradale i ozlijeđene djece, a jedan od razloga za to sigurno je naša već akcija Poštujte naše znakove«, objašnjava Mataija.

Bez obzira na pozitivne pomake, unatrag deset godina, na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 155 djece, a ozlijeđeno ih je 14.205. No zabrinjavajuće je da su prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima.

Pojačan policijski nadzor kod škola

»Alarmantan je podatak da su djeca najugroženija kao putnici u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija. Roditelji ne razmišljaju, pogotovo na kraćim relacijama pa se djeca prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije«, dodao je Mataija.

Kako bi se smanjio broj stradalih, a posebno najmlađih, policija najavljuje niz akcija. Valja napomenuti i kako će policija pojačati nadzor prometa u blizini škola tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave. Prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu poduzimat će se sve zakonom propisane mjere.

»Savjetujemo roditeljima da u prvih desetak dana prate svoje prvašiće u školu kako bi ih upozorili na moguće opasnosti«, rekao je Viktor Forjan iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke te posebno istaknuo prošlogodišnju promjenu zakona prema kojem je smještaj djeteta u vozilu propisan njegovom visinom, a ne dobi. »Na prednjem sjedalu može sjediti dijete iznad 157 centimetara visine, a ispod 135 centimetara mora biti smješten unutar sjedalice ili postolja na stražnjem sjedalu, a svi u automobilu moraju biti vezani«, objasnio je Forjan.

Akcija Poštujte naše znakove krenula je prije početka školske godine kada je policija obilazila okolice obrazovnih ustanova kako bi provjerila ispravnosti prometne signalizacije.

Od prvog tjedna nastave u svim će prvim razredima u Hrvatskoj obaviti razgovore i poduke s prvašićima, ali i s roditeljima, učiteljima i upravom škole. Pri tom će učenicima podijeliti prigodni promidžbeni materijal – reflektirajući prsluci, a policijsku službenici bit će nazočni i na prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda.

Edukativni program ispred HNK

 Kako bi ukazalo na nužnu opreznost u prometu u srijedu se ispred HNK organizira edukativno-preventivni program, kojem je cilj kroz igru, pjesmu i ples educirati djecu o prometnoj sigurnosti.

Policija posebno naglašava ulogu roditelja u edukaciji o kretanju na prometnim površina, te im donosi savjete:

 • porazgovarajte s djecom o prometu i ukažete im na potencijalne opasnosti koje im od njega prijete;
 • ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu;
 • vježbajte sigurno prelaženje kolnika;
 • objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti, te ulogu prometnog policajca;
 • ako je Vaše dijete prvoškolac, posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole;
 • odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje po njemu;
 • ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu;
 • ispravite dijete u situaciji kad pogriješi, ali i nagradite ako usvoji i primijeni određena prometna pravila;
 • vlastitim primjerom pokažite djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu;
 • nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje;
 • u situacijama kad dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice;
 • ako se Vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, pobrinite se da bude vidljiv, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno kupite mu odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima;
 • djecu u vozilima prevozite isključivo na  propisan način.

I. Conjar