Policija ukazala na opasnosti od pirotehnike

Policija ukazala na opasnosti od pirotehnike

Foto: MUP

Predstavnici policije upozorili su na opasnosti do kojih može doći pri uporabi pirotehnike, i posebno istaknuli važnost zaštite djece i nemoćnih starijih osoba te kućnih ljubimaca koji su najosjetljiviji na zvukove pirotehničkih sredstava. Uz to, ove godine se kao dodatni psihološki moment nametnuo i strah od terorizma

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) najavilo je u utorak 15. prosinca početak operativne akcije Mir i dobro, koja se provodi već 22 godine te je upozorilo građane da se u predstojećem razdoblju koriste pirotehnikom u skladu s zakonom, kao i na opasnosti do kojih može doći pri uporabi pirotehnike te apeliralo da se ona što manje koristi.

Na konferenciji za novinare predstavnici MUP-a upozorili su javnost da se pirotehnička sredstva II i III razreda, koja u sebi sadrže znatnije količine eksplozivne tvari, smiju prodavati samo osobama starijim od 18 godina u razdoblju od 15. prosinca 2015. do 1. siječnja 2016., i to u specijaliziranim prodavaonicama. Takva pirotehnika smije se koristiti samo na otvorenom, u periodu od 27,. prosinca do 1. siječnja.

Snježana Bagarić, voditeljica Inspekcije proizvodnje i prometa eksplozivnih tvari pri Upravi za inspekcijske poslove apelirala je da se pirotehnička sredstva ne daju djeci i maloljetnicima zbog opasnosti ako se ne rabe u skladu sa zakonom.

U sklopu operativne akcije Mir i dobro, sve policijske uprave provode nadzor prodavaonica pirotehničkih sredstava i trgovačkih centara, tržnica i javnih mjesta gdje postoje naznake da bi se moglo prodavati pirotehniku.

Stradavaju djeca, ali i odrasli

Marijan Nikolaus iz protueksplozijskog odjela MUP-a napomenuo je da se osim dozvoljene pirotehnike još uvijek u blagdanskim danima koriste i improvizirane eksplozivne naprave te naglasio da do stradavanja najčešće dolazi upravo zbog korištenja improviziranih eksplozivnih naprava kućne izrade. Od takvih zloporaba eksploziva lani su stradavala djeca od kojih je najmlađe imalo 4 godine. Zbog zloupotrebe pirotehnike i oružja lani je teže ozlijeđeno 19 osoba, a lakše 43 osobe. Propucana su 24 objekta a zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehnike utvrđena su 48 prekršaja u kojima su prijavljene 54 osobe. Oduzeto je 111 komada raznog oružja, 20 880 komada streljiva raznih kalibara te pet kilograma eksploziva kao i drugih eksplozivnih naprava i pirotehnike.

Pirotehnička naprava kućne izrade
Pirotehnička naprava kućne izrade

Velimir Tišma, voditelj Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke pozdravio je akciju Mir i dobro i ocijenio ju kao dobru poveznicu na postojeću akciju Manje oružja- manje tragedija. Naime, u sklopu ove akcije građani bez ikakvih sankcija policiji mogu predati legalna oružja i druge opasne stvari ili o njihovom postojanju obavijestiti policiju. Na zahtjev građana, po oružje mogu doći policijski službenici u civilnoj odjeći i s automobilom bez policijskih obilježja, čime se građanima jamči diskrecija.

Predstavnici policije upozorili su na opasnosti do kojih može doći pri uporabi pirotehnike, i posebno istaknuli važnost zaštite djece i nemoćnih starijih osoba te kućnih ljubimaca koji su najosjetljiviji na zvukove pirotehničkih sredstava. Uz to, ove godine se kao dodatni psihološki strah nametnuo strah od terorizma koji je aktualna tema posljednjih mjeseci. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni