Policija u petak neće zaprimati zahtjeve za izdavanje osobne iskaznice

Policija u petak neće zaprimati zahtjeve za izdavanje osobne iskaznice

(Ilustracija: PUZ)

Zbog prilagodbe proizvodnih sustava AKD-a, u petak 30. srpnja 2021. godine građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica.

Naime, od ponedjeljka, 2. kolovoza 2021. godine zaprimaju se zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 2. generacije koje će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice.

Tog dana se počinje primjenjivati Uredba 2019/1157 Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije, a na snagu stupa i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici (Narodne novine, broj 144/20.), koji je donesen radi provedbe navedene Uredbe.

U svrhu izrade novih osobnih iskaznica 2. generacije potrebne su kompleksne nadogradnje tehničkih i proizvodnih sustava AKD-a, kao ovlaštene pravne osobe za tehničku izradu osobnih iskaznica te je potrebno implementirati nova poslovna i sigurnosna pravila na sustavu, priopćili su iz Policijske uprave zagrebačke.

Nadogradnja će biti izvedena do 1. kolovoza 2021. godine.

Građanima je stoga omogućeno zaprimanje zahtjeva za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 1. generacije najduže do četvrtka, 29. srpnja 2021. godine do 15 sati, dok u petak 30. srpnja 2021. godine građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica, ali će moći preuzimati izrađene osobne iskaznice, napominju u PUZ-u. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni