Policija u Dubaiju na robotski pogon

Policija u Dubaiju na robotski pogon

Ako je vjerovati CNN-u, Dubai do 2030.godine, planira imati 25 % robota u svojim policijskim snagama. Početni robocop dolazi u obliku humanoidnog robota, španjolskog proizvođača PAL Robotics, Ovaj projekt pokrenut je još 2011. godine kao prilagodljivi servisni robot, osmišljen da djeluje kao visoko tehnološki interaktivni info štand za zračne luke, muzeje ili bolnice. Policija iz Dubaia, već je ranije surađivala sa PAL Roboticsom radi preciziranja robota dizajniranja za svoje svrhe, te su objavili kako su  prilagođenu verziju dobili krajem 2016. U nedavnom intervjuu s CNN-om, voditelj projekta robotske policije,  Khalid Nasser Alrazooqi,  otkrio je da će robocop početno biti predstavljen u trgovačkim centrima, ali i na turističkim atrakcijama, prije nego li bude preseljen u policijske postaje.

Ondje će spomenuti roboti funkcionirati kao recepcionari, te će na njemu građani moći platiti kazne, prijaviti zločine i uglavnom provoditi asortiman inicijalnih, prvih susreta policijskih interakcija.

“Željeli bismo da više robota radi s policijom”, izjavio je direktor u Centru za oblikovanje budućnosti Abdullah Bin Sultan, objavljeno je  u ožujku u članku za Gulf News. “Do 2030. godine želimo napraviti robote oko 25 posto ukupne policijske snage”.

Dok je ovaj početni robotski uvod u redove policije u Dubaiu prilično skroman, mobilni robotski policajci očito su na karticama. Policija u Dubaiju očekuje da će do 2020. godine započeto sa i prototipom mobilnog policijskog robota, a također ima za cilj imaju policijsku postaju bez ljudi do 2030. godine.CNN na kraju propituje niz etičkih i praktičnih problema s kojima bi se uskoro mogli suočiti roboti. (Zg Magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni