Policija: Roditelji ne smiju djeci predstavljati pirotehniku kao “bezopasnu igračku”

Policija: Roditelji ne smiju djeci predstavljati pirotehniku kao “bezopasnu igračku”

“Cilj nam je da tijekom ovih blagdana nemamo hitnih slučajeva u Klinici za dječje bolesti. Najmlađa lanjska žrtva pirotehnike imala je 15 mjeseci. Apeliramo na roditelje da ne potiču djecu na korištenje pirotehnike“, istaknuo je Voditelj Službe za prevenciju PUZ-a Velimir Tišma

U Informativnom centru za prevenciju Policijske uprave zagrebačke (PUZ) u srijedu je održana tematska konferencija na kojoj je upozoreno na opasnosti od nestručne i nepropisne uporabe pirotehničkih sredstava te se podsjetilo na zakonske odredbe njihovog korištenja. Tom prilikom prikazan je i promotivni film Pirotehnička sredstva nisu igračke- operativna akcija Mir i dobro.

Voditelj Odjela za prevenciju i metodologiju rada policije Darko Novinc je spomenuo da MUP već 25 godina provodi operativnu akciju “Mir i dobro”. Cilj akcije je sprječavanje nedozvoljene uporabe i prodaje oružja i eksplozivnih tvari, odnosno pirotehničkih sredstava te sprječavanje stradavanja osoba i nastanka štete na imovini građana. Akcija se i ove godine provodi od 15. prosinca do 8. siječnja 2019. godine.

„Prošle godine je PUZ je tijekom provođenja ove akcije evidentirala jednu punoljetnu osobu s tjelesnom ozljedom. Prijavljena su četiri propucavanja – automobila, roletne balkonskih vrata, ograde balkona i vrata radionice jedne osnovne škole te šest oštećenja imovine nastala uporabom pirotehničkih sredstava. Tijekom prošlogodišnje akcije privremeno je oduzeto osam komada raznog oružja, 619 streljiva, jedan komad eksplozivnog sredstva te nešto više od jednog kilograma eksploziva“, podsjetio je Novinc. Zbog nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehnike utvrđeno je šest prekršaja zbog kojih je prijavljeno šest punoljetnih osoba te su počinjena tri kaznena djela.

Novinc je pojasnio da su pirotehnička sredstva podijeljena u osam kategorija. Prva kategorija F1 su sredstva s najmanjim rizikom, a mogu se kupovati i upotrebljavati tijekom cijele godine. „Sredstva kategorija F2 i F3 mogu se kupovati u specijaliziranim trgovinama, od 15. prosinca do 1. siječnja, a mogu ih kupovati samo punoljetne osobe. Upotreba tih sredstava je dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja i mogu ih upotrebljavati samo punoljetne osobe”, rekao je.

Voditelj Službe za prevenciju PUZ-a Velimir Tišma spomenuo je preventivne aktivnosti koje provodi PUZ. Tako već od rujna, od početka školske godine provodi preventivni program „Znam što je, ne diram opasno je”. „To radimo s Protueksplozijskom službom i našim partnerom Gradskim uredom za zdravstvo. Kroz sva predavanja ciljana skupina su učenici petih razreda osnovne škole. Nakon toga imamo i predavanja gdje su ciljana skupina roditelji“, rekao je Tišma. Dodao je kako se pokazalo u interakciji tijekom predavanja kako su djeca svjesna opasnosti koje donosi pirotehnika.

„Stoga apeliramo i na roditelje da budu odgovorni i djeci ne prezentiraju pirotehnička sredstva kao igračke jer to su opasne igračke i mogu izazvati teške povrede. Cilj nam je da tijekom ovih blagdana nemamo hitnih slučajeva u Klinici za dječje bolesti. Najmlađa lanjska žrtva pirotehnike imala je 15 mjeseci. Apeliramo na roditelje da ne potiču djecu na korištenje pirotehnike“, istaknuo je Tišma.

Voditelj Protueksplozijske službe Zlatko Sekačić je istaknuo da pirotehnika podliježe Zakonu o eksplozivnim tvarima te da pridržavanje propisanog načina njenog korištenja maksimalno smanjuje mogućnost nastanka ozljede.

„Ozljede koje nastaju kreću se od blagih opeklina, do krajnjih ozljeda, amputacije šaka, prstiju, a djeca vrlo često stradavaju što možemo pripisati dijelom neodgovornosti roditelja koji su pirotehniku učinili dostupnu djeci, a s druge strane nemaju kontrolu koju bi zakonski trebali imati ako pirotehniku koriste djeca. Treba se pridržavati zakona, deklaracije koja se nalazi na toj pirotehnici i uputstva za način uporabe”, rekao je Sekačić i dodao da pirotehnika treba biti kupljena na regularan način, u trgovinama koje imaju dozvolu za prodaju, čime se smanjuje potencijalna opasnost od ozljeda i ugrožavanja sigurnosti djece i ostalih.

Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1000 do 3000 kuna za roditelje i skrbnike djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva, dok tvrtke i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti kažnjeni s 10.000 do 30.000 kuna.

Ivana Vranješ