Policija poziva građane da proslave blagdane bez okupljanja i petardi

Policija poziva građane da proslave blagdane bez okupljanja i petardi

Nepravilno rukovanje pirotehnikom može dovesti do površnih, ali i teških ozljeda koje mogu ostaviti

Akcija Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom „Mir i dobro“ neslužbeno je započela u utorak, 15. prosinca. Iz policije pozivaju građane da nadolazeće blkagdane proslave blagdane bez okupljanja i petardi kako bi im protekli u zdravom i sigurnom okruženju.

Akcija se provodi 27. godinu zaredom, s ciljem smanjenja broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme, a trajat će do 10. siječnja 2021. godine.

Prošle godine, zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava, ozlijeđeno je 14 osoba, od kojih su tri zadobile teške tjelesne ozljede. Ozlijeđeno je osmero djece, od kojih dvoje teško.

»Pirotehnika kategorije F2 smije se koristiti samo na otvorenom prostoru te ako u blizini nema osoba i objekata, u periodu od 6 dana u godini te je smiju koristiti samo punoljetne osobe«, istaknuo je Tomislav Vukoja iz Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije. Dodao je da svako pirotehničko sredstvo na sebi ima upute kojih se treba pridržavati.

Prim. dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Zagreb napomenuo je kako pirotehnička sredstva nisu igračke, a u najčešće ozljede spadaju rastrgnuća tkiva te ozljede šake, ruke ili lica te dodao kako je eksperimentiranje s pirotehnikom uistinu opasno. »Ozljede mogu biti površne, ali i teške te kao posljedicu mogu ostaviti trajni invaliditet. Ukoliko se ozljeda dogodi, ohladite mjesto, pokrijte sterilnom gazom i uputite se prema zdravstvenim ustanovama«, upozorio je.

»Osim što nisu bezazlena za ljude, pirotehnička sredstva plaše i negativno utječu na životinje, što bi se novim Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja moglo promijeniti«, napomenula je voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber.

Na nastavnicima i roditeljima je da utječu na djecu i mlade te da im svojim primjerom pokažu kako pirotehnička sredstva mogu biti opasna. »Sigurnost djece nam je na prvom mjestu i svi želimo da ovi blagdani prođu bez ozljeda uzrokovanim pirotehničkim sredstvima«, poručio je pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin.

»Ne koristite pirotehnička sredstva dok ste mladi i dok ne znate sigurno rukovati s istima. Kazne su velike, ali ništa ne može nadomjestiti zdravlje koje može vrlo lako biti narušeno. Budite odgovorni, a mi ćemo se pobrinuti da budete sigurni«, zaključio je načelnik Sektora za inspekcijske poslove Ravnateljstva civilne zaštite Nikola Turkalj.

Podsjećamo, uvjeti prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (NN 70/2017). Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati u prodavaonicama oružja i streljiva i prodavaonicama pirotehničkih sredstava od 15. prosinca do 1. siječnja osobama starijima od 18 godina. Uporaba ovih pirotehničkih sredstava dopuštena je osobama starijima od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostoru gdje se ne okuplja veći broj osoba.

U povodu akcije »Mir i dobro« pripremljen je i novi videospot. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni