Policija istražuje razlog odgode državne mature iz hrvatskog jezika

Policija istražuje razlog odgode državne mature iz hrvatskog jezika

Do pomicanja termina došlo je jer su jučer otuđena dva rezervna primjerka ispita zbog čega policija obavlja istragu, a ispit će se održati sutra

Odgođen je današnji ispit državne mature iz hrvatskog jezika A i B razine – esej, a pisat će se sutra 18. lipnja u 10.00 sati, objavljeno je na internetskim stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Do pomicanja termina došlo je jer su jučer u jednoj srednjoj školi otuđena dva rezervna primjerka ispita zbog čega policija obavlja istragu. Nataša Vitasović glasnogovornica PU Istarske potvrdila je za HRT da su danas zaprimili prijavu ravnatelja, a neslužbeno doznaju da je riječ o privatnoj gimnaziji Juraj Dobrila.

U cijelosti prenosimo reakaciju i priopćenje Udruge srednjoškolaca:

“Dok su desetci tisuća maturanata spavali u dubini noći iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) je stigla obavijest o odgodi sutrašnjeg ispita državne mature iz Hrvatskog. Točnije odgođen je dio ispita u kojemu se ispituje pismeno izražavanje učenika, odnosno esej.

Udruga srednjoškolaca želi iskazati najveću moguću ogorčenost pred ovakvim ponašanjem NCVVO-a koji je samo 8 sati prije održavanja ispita, bez ikakvoga obrazloženja promijenio svoju odluku.

Držimo da je ovakvo ponašanje na od strane nadležnih za provođenje mature, za koje naglašavamo se događa svake godine, u ozbiljnu sumnju dovelo njihove kvalifikacije da dalje nastave obavljati ovaj posao. Isto tako navodi se pitanje hoće li se onda u četvrtak pisati i esejski i dio ispita na zaokruživanje ili će doći do potrebnog pomicanja datuma pisanja drugog djela?

Ovakve situacije povećavaju pritisak na maturante koji se već zbog samih ispita nalaze pod ogromnim stresom. Tražimo da se odgovorni očituju o razlozima odgode i da se ispričaju svim maturantima i cjelokupnoj javnosti.” (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni