Policija dobila 175 novih Fordova s automatskim mjenjačima

Policija dobila 175 novih Fordova s automatskim mjenjačima

(Foto: MUP RH)

Na Policijskoj akademiji u četvrtak je održano svečano preuzimanje vozila s policijskim obilježjima iz kontingenta 492 vozila nabavljenih putem operativnog i financijskog leasinga.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića, primopredaji su nazočili glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik glavnog ravnatelja policije Dragan Tokić, načelnik Policijske akademije Josip Ćelić, zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović te načelnik Sektora prometne tehnike Zrinko Topić.

„Tijekom ove godine proveden je otvoreni postupak javne nabave za 492 vozila putem operativnog i financijskog leasinga na razdoblje od pet, odnosno četiri godine, ovisno o vrsti i opremi vozila u ukupnom iznosu od 142.153.157,00 kuna s uključenim PDV-om i posebnim porezom na motorna vozila. Radi se o ukupno 175 osobnih policijskih vozila, 64 vozila za prijevoz uhićenih osoba, tzv. „marice“, 164 vozila za prijevoz policijskih službenika, 10 vozila za prijevoz opasnih tvari, 10 vozila za prijevoz tereta, 15 vozila za prijevoz pasa. Tu je i 50 operativnih vozila za potrebe Ravnateljstva civilne zaštite, koja će biti isporučena sredinom iduće godine“, objasnio je načelnik Sektora prometne tehnike Zrinko Topić.

Dodao je kako će prvih 175 vozila s policijskim obilježjima u limuzinskoj izvedbi zamijeniti vozila Citroën C-Elysée kojima ističe leasing, odnosno najam.

Radi se o osobnim vozilima s policijskim obilježjima marke Ford Focus Connected 1.5 EcoBlue u limuzinskoj izvedbi nabavljenih putem operativnog leasinga u listopadu 2022. godine. Osim policijskih obilježja, vozila imaju i ugrađenu najsuvremeniju svjetlosno-zvučnu i komunikacijsku Motorola Tetea opremu, prvenstveno radi sigurnosti i vidljivosti policijskih službenika.

Automatika za puni komfor policijskih službenika

Nabavljena vozila nove generacije opremljena su dizel motorom snage 88 KW te automatskim mjenjačem što će povećati komfor policijskih službenika, a kao iskorak u tehnološkom smislu je i potpora za zadržavanje vozila u voznom traku, sustav pomoći kočenja prije sudara, grijanje prednjih sjedala, LED svjetla, kao i set unutarnjih zračnih jastuka za sigurnost policijskih službenika.

Ministarstvo unutarnjih poslova će za navedena vozila, kroz najam od četiri godine, izdvojiti ukupno 26.799.144,00 s PDV-om i PPMV-om (posebni porez na motorna vozila).

I ova nova vozila idu u raspodjelu svim policijskim upravama i službama Ravnateljstva policije u Ministarstvu te će povećati operativnost i sigurnost policijskih službenika i građana pri obavljanju svakodnevnih policijskih zadaća.

Na zanavljanje voznog parka Ministarstva unutarnjih poslova, osvrnuo se potpredsjednik Vlade i ministar Božinović: „Karakteristika naših nabava unutar sustava MUP-a jest da od prvog dana osluškujemo što o opremi imaju za reći policajci, odnosno kakva im je oprema potrebna. Razgovaramo s rukovoditeljima i na tome temeljimo sve naše postupke javnih nabava za potrebe hrvatske policije. Samo ove godine, u Ministarstvu unutarnjih poslova, nabavili smo oko 1000 novih vozila“.

Podsjećamo, u lipnju na Policijskoj akademiji isporučeno je prvih 50 vozila s policijskim obilježjima marke Škoda Octavia Combi 2.0TDI DSG iz kontingenta 522 vozila za policiju. Svih 522 vozila su od kolovoza u operativnoj primjeni diljem RH. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni