Policija: Ako piješ, ne vozi!

Policija: Ako piješ, ne vozi!

S obzirom da su 1. siječnja 2018. evidentirane dvije prometne nesreće u kojima su smrtno stradale tri mlađe osobe (21-godišnjak, 24-godišnjak i 24-godišnjakinja), u ove dane kada građani slave dolazak Nove 2019. godine, iz zagrebačke policije podsjećaju na pravila ponašanja u prometu kako zbog vlastite, tako i zbog sigurnosti ostalih sudionika u prometu.

Vozačima koji konzumiraju alkohol savjetuje se da ne sjedaju za upravljač vozila i unaprijed si osiguraju prijevoz do doma. Naime, cijena jedne »runde« pića iznosi koliko i siguran taksi prijevoz do doma.

Iz policije skreću pozornost da će pojačano nadzirati četiri prekršaja, tzv. »glavnih ubojica u prometu«, a to su:

  1.    prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola,
  2.   prekoračenja dopuštene brzine,
  3.   nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  4.   nepropisne uporabe mobitela u vožnji.

Visina novčanih kazni za vožnju pod utjecajem alkohola ili droga:

  •   do 0,5 g/kg – mladi vozač, 700 kn,
  •   od 0,5 do 1,0 g/kg – od 1.000 do 3.000 kn, zaštitna mjera od 1 do 6 mjeseci (ovisno koji puta je zatečen u prekršaju),
  •   od 1,0 do 1,5 g/kg – od 3.000 do 5.000 kn, zaštitna mjera od 3 do 9 mjeseci (ovisno koji puta je zatečen u prekršaju),
  •   više od 1,50 g/kg i utjecaj droge – od 5.000 do 15.000 kn, zaštitna mjera od 6 do 12 mjeseci (ovisno koji je puta zatečen u prekršaju),
  •   odbijanje testiranja na alkohol i droge – od 5.000 do 15.000 kn, zaštitna mjera od 6 do 12 mjeseci (ovisno koji je puta zatečen u prekršaju).

Za recidiviste (povratnike u činjenju težih prometnih prekršaja) policija će tražiti produženje mjera opreza kod nadležnog suda, kao i njihovo zadržavanje do otriježnjenja.

Vozači za koje osobite okolnosti upućuju da će nastaviti sa činjenjem prekršaja, naredbom će biti smješteni u posebnu prostoriju do otriježnjenja.

Vozače koji su dva ili više puta kažnjeni za najteže prometne prekršaje obavezno će se žurno procesuirati podnošenjem optužnog prijedloga i traženjem izricanja kazne zatvora pri čemu će se posebna pozornost posvetiti počiniteljima prekršaja u povratu (recidivisti), poručuju iz policije. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni