Pokvario se nepostojeći lift gradskog ureda

Pokvario se nepostojeći lift gradskog ureda

Gradski ured za opću upravu za upravu je »popularna« lokacija za članove mnogobrojnih udruga koje djeluju na području Zagreba i šire. Među njima su i članovi 118 udruga registriranih u Zagrebu koje se bave osobama s invaliditetom, a uredi su smješteni na visokom trećem katu, dok dizala – nema (u kvaru je)

Gradski ured za opću upravu za upravu je s 30. siječnja započeo s radom na adresi u Ulici popa Dukljanina 3/III, nakon što je preseljen s Trga Stjepana Radića.

Za neprofitne organizacije riječ je o veoma važnom uredu u sklopu kojeg djeluje Sektor za udruge s obavljanjem poslova vođenja registra udruga Republike Hrvatske i stranih udruga u Republici Hrvatskoj. Spomenuti ured zaprima zahtjeve za upis u registre i upise promjena, izdaje izvatke iz registra, odnosno dokumente bez kojih udruge ukratko ne mogu djelovati niti konkurirati na javnim natječajima.

Iz navedenog je lako zaključiti da se radi o »popularnoj« lokaciji za članove mnogobrojnih udruga koje djeluju na području Zagreba i šire. Među njima su i članovi ukupno 118 udruga registriranih u Zagrebu, a koje se bave problematikom osoba s invaliditetom. A na novoj lokaciji ured je smješten u starijem objektu na (vrlo) visokom trećem katu, a lifta nema, odnosno, prema službenom objašnjenju iz Gradske uprave »trenutno nije u funkciji«. Stoga je, kažu, u tijeku javna nabava »za sanaciju navedenog lifta« te će po završetku cijelog procesa slabo pokretne osobe imati mogućnost njegova korištenja.

U obilasku lokacije nismo ustanovili postojanje lifta, a i telefonski nam je u Uredu potvrđeno da tamo lifta – nema.

U kvaru i dizalo u Gradskoj skupštini

Uz to, sam ured je na vrlo prometnoj lokaciji, nedaleko od »džamije«, gdje se teško dolazi do parkirališnog mjesta, što je dodatan minus za teže pokretne osobe koje sudjeluju u radu udruga.

Zbog ove situacije zatražili smo da nam se pojasne razlozi zbog čega se uopće išlo na preseljenje Gradskog ureda za opću upravu s Trga Stjepana Radića, koja ima funkcionalno dizalo i prostraniji parking.

Kao razlog je navedena »optimizacija rada upravnih tijela Grada Zagreba«.

Teško pristupačni uredi na trećem katu Dukljaninove 3

Naime, u Gradskom uredu zaposlen je ukupno 291 djelatnik, od toga 15 djelatnika u Sektoru za udruge te je stoga očito trebalo potražiti nove »kvadrate« izvan sjedišta Gradske uprave u kojem je smješten najveći broj gradskih ureda.

No kako nam napominju iz Gradske uprave, privremeno – do sanacije lifta – djelatnici Ureda opće uprave dolaze u prizemlje da bi slabo pokretnim osobama pomogle kod izdavanja potrebnih uvjerenja. Napominju da se radi samo o nekolicini slučajeva u posljednjih par mjeseci. Dodaju, kako isto tako slabo pokretne osobe mogu predati svoje zahtjeve na bilo kojoj drugoj lokaciji Gradske uprave na šalterima pisarnice gdje je pristupačnost bolja… Postoji, naravno i mogućnost dostave dokumentacije poštom, ali to i nije opcija kada se nešto treba hitno obaviti.

Spomenimo da se u međuvremenu pokvarilo i postojeće dizalo za invalidne osobe u Gradskoj skupštini pa je i tamo osobama s invaliditetom bio otežan, odnosno onemogućen pristup, ovisno o stupnju invalidnosti.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni