„Pokrenite se na Sljemenu!“

„Pokrenite se na Sljemenu!“

Projekt ima za cilj pomoć i prevenciju u borbi protiv prekomjerne tjelesne težine koja je jedan od glavnih uzročnika kroničnih nezaraznih bolesti. Program započinje 23. ožujka i traje do 1. travnja i  namijenjen je svima

10 dana do boljeg zdravlja: Pokrenite se na Sljemenu u ritmu zdravih koraka – naziv je projekta, edukativnog programa, kojega je u, četvrtak, na konferenciji za novinare u restoranu Bliznec predstavio gradonačelnik Milan Bandić zajedno sa pročelnicom za zdravstvo Mirnom Šitum, gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirkom Jozić, te autoricom projekta Sonjom Njunjić iz Udruge za prevenciju prekomjerne tjelesne težine. Oni su uputili poziv građanima na kretanje i zdrav život, a time i na prevenciju prekomjerne težine kao jednog od glavnih uzročnika kroničnih nezaraznih bolesti.

Bandić je zahvalio organizatorima programa na tomu što educiraju građane i potiču ih na zdrav život, ali i na tomu što promoviraju naše Sljeme. Spomenuo je i to su u tijeku izmjene i dopune Prostornog plana Medvednice u sklopu kojih je i sljemenska žičara s međustanicom na Brestovcu gdje je nekad bila plućna bolnica, a u planu je da se objekt ponovo afirmira u funkciji zdravlja i sporta.

„Kakav bi to Zagreb bio zdravi grad kad ne bi koristio svoju Zagrebačku goru, svoje Sljeme“, nadovezala se pročelnica za zdravstvo Mirna Šitum dodavši da ovaj projekt objedinjuje segmente prevencije rizika od kardiovaskularnih bolest, metaboličkih poremećaja i brojnih drugih disfunkcija organizma.

„Ovaj projekt je pokazatelj mogućnosti ponude koja bi se mogla razviti i koja bi mogla zadovoljiti potražnju za uslugama zdravstvenog turizma. Upravo kroz edukaciju i kvalitetno provođenje slobodnog vremena popravlja se psihičko i fizičko stanje čovjeka što se onda održava i na ukupnu kvalitetu življenja. To nam i jest krajnji cilj“, zaključila je pročelnica Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić.

Sljeme kao destinacija zdravlja

„Sljeme je poznato kao skijaški centar, a naš je cilj da se ovim projektom prepozna i kao destinacija zdravlja, kretanja i zdravog življenja“, rezimirala je autorica projekta Sonja Njunjić napomenuvši da program započinje 23. ožujka i traje do 1. travnja, te zahvalila gradonačelniku na razumijevanju, podršci i pokroviteljstvu.

Projekt  ima za cilj pomoć i prevenciju u borbi protiv prekomjerne tjelesne težine koja je jedan od glavnih uzročnika kroničnih nezaraznih bolesti. Projekt je namijenjen svima, kako građanima Zagreba tako i posjetiteljima i turistima, koji prepoznaju važnost prijeko potrebne edukacije. Projektom bi se obuhvatili svi segmenti društva i sve starosne skupine.

Nosilac projekta je Udruga za prevenciju prekomjerne tjelesne težine, a predsjednica Udruge, Sonja Njunjić, već 10 godina vodi Savjetovalište o debljini i prehrani.

Udruga će ovim projektom omogućiti vrhunsku i sustavnu edukaciju tijekom 10 dana u objektu na vrhu Zagrebačke gore – hotelu Tomislavov dom. Nakon edukacije tim će pratiti napredak polaznika programa kroz slijedećih 12 mjeseci te po isteku navedenog perioda nagraditi osobe koje su zadržale preporučene navike. Krajnji cilj programa je prerastanje projekta u redovni preventivni zdravstveni program – čak i brend po kojemu bi Zagreb i Zagrebačka gora mogli biti prepoznati kao centar za pametno i aktivno očuvanje zdravlja – ukusnom i po mogućnosti organski uzgojenom hranom, psihološkim i nutricionističkim savjetovanjem, treningom pravilnih prehrambenih navika te svakodnevnim hodanjem i aktivnostima na otvorenome, a sve u svrhu očuvanja zdravlja, ali i razvoja zdravstvenog turizma u gradu Zagrebu. (zagreb.hr / zg-magazin)