Pokreće se hrvatsko-slovenska platforma za plastični otpad

Pokreće se hrvatsko-slovenska platforma za plastični otpad

 „Industrija plastike svjesna je problema otpada, želi biti proaktivna i nuditi rješenja koja su dobra za okoliš, ali uz što manju gospodarsku štetu. Danas je važno sačuvati svako radno mjesto pa kod donošenja odluka treba i o tome voditi računa. Upravo je to razlog osnivanja platforme za otpad od plastike“, istaknula je danas direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić na 13. međunarodnoj konferenciji Europska strategija za plastiku – obveze sudionika u lancu vrijednosti, održanoj u Brdu pri Kranju.

Naglasila je da je za prijelaz na kružno gospodarstvo nužna uspostava suradnje u lancu vrijednosti. „Komore mogu značajno pridonijeti umrežavanju jer sva strukovna udruženja djeluju u našim institucijama, što je prilika da se uspostavi komunikacija o ovom zahtjevnom zadatku“, poručila je Kesić Šapić.

Na konferenciji je, između ostalog, potpisano i pismo namjere između HGK i GZS putem kojeg su se obvezale na postizanje održivog i učinkovitog sustava gospodarenja otpadom od plastike. Zacrtano je da će obje države nastojati ispuniti ciljeve EU strategije za plastiku i kružnog gospodarstva. Radi se o rješenjima za zbrinjavanje plastičnog otpada te redizajnu i zamjeni problematične plastične ambalaže, uspostavljanjem povrata ambalaže te prikupljanjem i gospodarenjem plastičnim otpadom na način koji omogućava njegovu efikasnu obradu, uz povećanje udjela reciklirane plastike u novim proizvodima. Cilj je doći do 100 posto plastične ambalaže koja se može reciklirati i/ili kompostirati do 2030.

Organizatori konferencije su HGK, Gospodarska zbornica Slovenije, GIZ Grozd Plasttehnike Slovenija te europsko udruženje proizvođača polimernih materijala PlasticsEurope. Namijenjena je svima u lancu vrijednosti – od proizvođača i sakupljača otpada pa sve do lokalne uprave, NGO-ova i znanstvenika. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni