Poklanjamo ulaznice za Ionescovu komičnu dramu “Instrukcija”

Poklanjamo ulaznice za Ionescovu komičnu dramu “Instrukcija”

U zagrebačkom Art kinu Grič nastavljaju se odvijati izvedbe predstave Instrukcija u produkciji Kazališne družine Bastien. Na repertoaru su 13. i 20. (četvrtak) travnja s početkom u 20 sati. Ionescovu jednočinku Instrukcija redatelj predstave Mario Kovač kritički je usmjerio prema obrazovnom sustavu, ali ujedno i prema svakoj vrsti ispiranja mozga, totalitarizmu i autoritetima. U teškoj ulozi ljubaznog i suludog Profesora briljira Ljubo Zečević, dok Ana Majhenić odlično igra ulogu vedre i entuzijastične, a u konačnici ‘nesretne’ Učenice. Radnja predstave u kojoj se izmjenjuju komične i dramatične scene, zbiva se u uredu i blagovaonici simpatičnog francuskog stana gdje starom Profesoru dolazi Učenica koja sprema doktorat.

Zna pomnožiti velike brojeve jer je kombinacije naučila napamet, ali ne može shvatiti koliko je četiri minus jedan i jesu li svi jezici zapravo isti. Profesor zbog njezina neznanja bjesni, postaje sve ljući i transformira se u sadista, pitanja postaju bombe, unakrsna vatra besmisleno pretrpanih znanstvenih i kvazijezičnih činjenica. Učenica postaje sve tiša i podložnija utjecajima. Na vrhuncu radnje pokušava pobjeći nemilosrdnoj sudbini, Profesorovom izravnom izljevu nekontroliranog bijesa.

Drama Instrukcija, francusko-rumunjskog književnika i dramatičara Eugena Ionescoa, ujedno i jednog od najznačajnijih predstavnika teatra apsurda, napisana je 1951. godine i ubraja se u njegova najranija, ali i najinovativnija djela. Kroz ismijavanje banalnih situacija opisuje samoću ljudi i beznačajnost egzistencije pojedinca. Progovara o problemima današnjice, s izrazitim naglaskom na današnji sistem obrazovanja i sveprisutnog nasilja. Problematika školstva u kojem se izostavljaju osnove, borba učenika protiv nametnutog sistema u kojem se gubi bitno, spolna nastranost, seksualne perverzije samo su neki od motiva koji prožimaju ovaj komad. Instrukcija koja je prvobitno naišla na nepovjerenje i publike i kritike, danas jedan od najizvođenijih kazališnih komada u svijetu. Scenografiju predstave Instrukcija postavio je Miljenko Sekulić-Sarma. Glas Služavke pripada Editi Lipovšek. Partner predstave je kreativna platforma Organizam.

Najbržim čitateljima i Facebook pratiteljima poklanjamo ulaznice za predstavu. Broj besplatnih ulaznica je ograničen pa se požurite javiti. 

Redovna cijena ulaznice je 50 kuna, a za đake, studente, umirovljenike i članovi HDDU-a ulaznica košta 30 kuna. (pr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni