Pojeftinile pristojbe za vozačku dozvolu i putovnicu

Pojeftinile pristojbe za vozačku dozvolu i putovnicu

Od srijede, 1. veljače na snazi je nova Uredba o tarifi upravnih pristojbi pa će odsad za izdavanje nekih dokumenata trebati izdvojiti manje novca. Primjerice, za izdavanje putovnice.

Upravna pristojba za izdavanje putovnice u redovnom postupku iznosila je 70 kuna, a odsad iznosi 35 kuna. Ako je riječ o izdavanju putovnice u žurnom postupku onda nova upravna pristojba iznosi 140 kuna. Stara pristojba iznosila je 220 kuna.

Niža je i pristojba a izdavanje i obnavljanje, tj. produženje valjanosti vozačke dozvole. Nova upravna pristojba iznosi 15 kuna što je jeftinije za 20 kuna u odnosu na staru upravnu pristojbu.

Ako se mijenja vozačka dozvola izdana u državi koja nije članica Europskoga gospodarskog prostora, nova upravna pristojba iznosi 35 kuna (stara je bila 70 kuna), a za nadomještanje izgubljene ili otuđene vozačke dozvole izdane u Hrvatskoj i državi članici EGP-a treba izdvojiti 15, umjesto 50 kuna.

Niža upravna pristojba za registraciju vozila

Kod prve registracije vozila plaća se 15 kuna upravne pristojbe, a za produženje registracije plaća se 5, a ne više 30 kuna.

Novost je i da se kod odjave vozila upravna pristojba više ne naplaćuje. Znovu prometnu dozvolu u slučaju njene dotrajalosti, oštećenosti, gubitka i/ili nestanka za upravnu pristojbu po novom treba platiti 20 kuna, a što je 30 kuna manje u odnosu na staru pristojbu.

Pojeftinile su cijene i ostalim upravnim i inspekcijskim procedurama koje su pravne i fizičke osobe dužne obavljati.  Detaljnije informacije moguće je pročitati na MUP-ovim službenim internetskim stranicama, pod rubrikom građani.

(Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni