Pojačano praćenje klizišta Kostanjek

Pojačano praćenje klizišta Kostanjek

Komunikacijsku opremu je nabavio Ured za upravljanje u hitnim situacijama kako bi se upotpunila već ugrađena oprema na klizištu Kostanjek

Na Opservatoriju za praćenje klizišta Kostanjek, dr. sc. Sandra Švaljek zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba jučer je predala komunikacijsku opremu na korištenje Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Svečanoj primopredaji opreme su nazočili i japanski veleposlanik Nj. E. Keji Ide, prodekan Rudarsko–geološko–naftnog fakulteta u Zagrebu Mario Dobrilović i pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.

Komunikacijsku opremu je nabavio Ured za upravljanje u hitnim situacijama kako bi se upotpunila već ugrađena oprema na klizištu Kostanjek, odnosno ova komunikacijska oprema omogućuje prikupljanje, obradu i online prijenos podataka s mjernih uređaja koji su već postavljeni na klizištu. Nabavljena su dva računala za prikupljanje i prijenos podataka s akcelerometara, sustav za mjerenje i bežični prijenos meteoroloških podataka, više senzora i timera, aplikacija za bežični prijenos podataka s mjernih uređaja na lokaciji Opservatorija na server na RGN fakultetu i druga pomoćna oprema. Vrijednost opreme je 200.000 kuna.

Opservatorij za praćenje klizišta Kostanjek u Podsusedu otvoren je u ožujku ove godine, a u okviru ovog petogodišnjeg (2009.-2014.) znanstvenog projekta na području klizišta Kostanjek postavljeno je 40-ak najsuvremenijih senzora za praćenje pomaka i uzroka klizanja, sa svrhom zaštite građana i održivog razvoja ovog dijela urbaniziranog područja Podsljemenske zone približne veličine 1 km2. Opservatorij za praćenje klizišta Kostanjek objedinjuje niz suvremenih tehnoloških rješenja za kontinuirano, automatiziramo praćenje gibanja i uzroka gibanja klizišta Kostanjek, čime je Grad Zagreb dobio još jedan sustav koji ga kvalificira kao pametan grad (‘Zagreb Smart City’). Tijekom prosinca 2014. godine Ured za upravljanje u hitnim situacijama nabavio je opremu za nadogradnju sustava. (zg-magazin)