Pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača u vrijeme “Martinja“

Pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača u vrijeme “Martinja“

U ove ciljane aktivnosti bit će uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa

Iz godine u godinu statističko praćenje broja prometnih nesreća općenito pokazuje da se upravo u studenom i prosincu, mjesecu božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima.

Upravo zbog navedenih razloga policija će u studenom i prosincu provoditi pojačan nadzor alkoholiziranosti vozača, a vozače će se dodatno kontrolirati i na prisutnost droga u organizmu.

Jednako tako, u povodu narodnog običaja krštenja mošta (“Martinja”) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti usmjerit će na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Nadzor vozača vršit će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. To će se činiti na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

U ove ciljane aktivnosti bit će uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, uređaji za nadzor brzine, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica).

„Posebno napominjemo da su u prvih deset mjeseci 2015. godine vozači pod utjecajem alkohola prouzročili ukupno 3463 prometne nesreće, od čega 64 prometne nesreće s poginulim osobama, 1484 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 1915 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno je stradalo 69 osoba, 480 je zadobilo teške, a 1645 lake tjelesne ozljede“, priopćavaju iz MUP-a. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni